Troben pintures rupestres “úniques” de fa 7.000 anys en un abric de Vilafranca

  • Representen una batuda de caça en la qual diversos arquers sotgen a una bandada completa de 13 senglars, la més nombrosa fins a hui

VilaWeb
Redacció
26.07.2016 - 18:53

Representen una batuda de caça en la qual diversos arquers sotgen a una bandada completa de 13 senglars, la més nombrosa fins a hui

VALÈNCIA, 26 (EUROPA PRESS)

A punt de complir-se un segle del descobriment de les pintures rupestres de la Cova dels Cavalls de Tirig, l’art rupestre llevantí suma al seu patrimoni castellonenc una troballa “única” i “singular” en un abric de Vilafranca, on s’ha trobat representada una batuda de caça en la qual diversos arquers assetgen una bandada completa de 13 porcs senglars, composta per deu adults i tres cries, que constituïx “la més nombrosa” que s’ha detectat fins a hui.

Així ho ha anunciat este dimarts el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona, en una roda de premsa en la qual ha estat acompanyat per l’alcalde del municipi, Óscar Tena, i els arqueòlegs que han realitzat el descobriment, Dídac Roman i Inés Domingo.

La particularitat d’esta troballa, de gran “valor científic i històric”, ha ressaltat Girona, rau en el nombre de figures, els porcs senglars superen la desena cérvols de la Cova dels Cavalls, i que es tracta d’una bandada de senglars.

Els arqueòlegs han explicat que les escenes de caça de senglars són comuns en el Mestrat de Castelló i d’Aragó, però normalment es tracta d’escenes de caça individual o en parella, que intervenen sobre un o dos exemplars adults.

Només dos jaciments dels més de mil que hi ha a la façana mediterrània, inclouen escenes amb un major nombre d’exemplars, com els cinc exemplars de l’abric A del cingle de Palanques (amb tres adults i dues cries), o els cinc exemplars de la cavitat V de la Cova Remígia (Ares).

El secretari autonòmic de Cultura ha destacat que “el 40% de les pintures rupestres es troben en territori de la Comunitat Valenciana i ha garantit que “els tècnics de la direcció general estudiaran la protecció física per a dotar les pintures de l’adequada preservació”.

“TRAURE L’ART RUPESTRE DEL POU”

L’alcalde de Villafranca del Cid, Oscar Tena, ha celebrat amb “alegria” esta nova troballa que contribuïx a augmentar “el gran patrimoni rupestre que té la província de Castelló”. En este sentit ha subratllat la “necessitat de posar en valor estos recursos per a generar riquesa i feina en els pobles de l’interior”.

“Seria impensable en qualsevol país europeu” tindre una cosa així i no posar-la en valor, ha assenyalat Tena, qui ha llançat una “crítica” a l’anterior Govern del PP per “no aprofitar estos recursos per a generar treball i portar gent de tot Europa que podria amarar-se de la nostra cultura i el nostre patrimoni”.

El primer edil de Villafranca ha confiat que el nou executiu valore el potencial turístic de la troballa, i tot i que és conscient que “hi ha pocs diners ara mateix”, trasllade l'”entusiasme” per l’art rupestre llevantí, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO en 1998, “perquè l’art rupestre isca del pou on està anys instal·lada”.

“UN REGAL” QUE “EN PERILL”

Els arqueòlegs han valorat la troballa com un “regal” just quan el pròxim any es compliran cent anys del descobriment de la Cova del Cavalls, que és una referència mundial a l’art llevantí.

Segons han reivindicat, “és hora d’aprofitar l’art rupestre per potenciar el turisme en el nostre territori” però això sí, primer és “necessari el compromís del Govern de tancar i protegir abrics com este perquè el compromís del Govern anterior encara no s’ha complit”, ha apuntat Roman.

En esta línia, Domingo ha alertat que la zona en la qual s’han trobat estes últimes pintures es troba en un estat de conservació “bastant deficient”. “Urgix” protegir-la davant d’un “imminent perill” de despreniment”, ha avisat.

APLICACIÓ 4D PER A LA COVATINA DEL TOSSALET

Inés Domingo i Dídac Román treballaven en un projecte d’una aplicació 4D de l’abric amb art rupestre llevantí de la Covatina del Tossalet del Mas de la Rambla de Vilafranca quan van trobar les noves pintures.

L’aplicació 4D, també presentada este dimarts, permet navegar pel model 3D de l’abric, i visualitzar en 4D els motius pintats Tossalet del Mas i vore els canvis que ha experimentat al llarg del temps des que van ser fotografiats per primera vegada en els anys 70, fins a les millores que han mostrat alguns d’ells gràcies a la neteja que es va portar a terme en 2015).

És una aplicació que permet l’accés virtual a un conjunt d’art llevantí en tota la façana Mediterrània, pel que suposarà un gran avanç en la posada en valor i difusió mundial d’este Patrimoni de la Humanitat, que podrà ser visitat en 4 dimensions des de qualsevol lloc del món amb accés a internet, han destacat.

643 PINTURES A LA COMUNITAT VALENCIANA

La Comunitat Valenciana té registrats ara mateix 643 llocs amb pintures rupestres en les tres províncies, un element vertebrador de l’Arc Mediterrani de la península Ibèrica que s’estén per les serres litorals i interiors de l’Arc Mediterrani de la península Ibèrica, al llarg de mil quilòmetres de zona pròxima a la costa, des de Catalunya fins a l’extrem oriental d’Andalusia.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor