31.07.2017 - 12:09
BARCELONA, 31 (EUROPA PRESS)
Investigadors de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), de la Universitat Nacional de Córdoba, a Argentina, i el Sincrotró Alba han trobat per primera vegada un mineral que, fins ara, només s’havia observat en meteorits.
En el marc d’un estudi, publicat en la revista ‘European Journal of Mineralogy’, el mineral identificat en una regió de Córdoba es diu ‘chladniïta’ i és un fosfat complex que conté sodi, calci, magnesi i ferro i que té una estructura trigonal.
El mineral, identificat a través d’una tècnica innovadora de microdifracció amb llum de sincrontró que determina l’estructura en seccions molt fines de roca, s’ha trobat en una roca pegmatita formada a partir del refredament lent del magma.
Aquest material va ser trobat per primera vegada el 1993 en el meteorit Carlton IIICD, i fins ara s’havia trobat en aquest tipus de meteorits caracteritzats per haver patit processos de fusió i diferenciació amb roques ígnia.
El nom del mineral procedeix del físic i músic alemany Ernst Florens Friedrich Chladni (1756-1827), que va fer estudis pioners en relació als meteorits, defensant el seu origen extraterrestre.