Troben nou espècies de crustacis del Juràssic en bassals de Madrid, Castella i Lleó i Castella-la Manxa

  • Investigadors del Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN-CSIC) han localitzat nou espècies d'anostracis del Juràssic en petits mitjans aquàtics al llarg de Castella i Lleó, Castella-la Manxa i Madrid, segons informa l'organisme.

VilaWeb
Redacció
11.08.2016 - 11:53

MADRID, 11 (EUROPA PRESS)

Investigadors del Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN-CSIC) han localitzat nou espècies d’anostracis del Juràssic en petits mitjans aquàtics al llarg de Castella i Lleó, Castella-la Manxa i Madrid, segons informa l’organisme.

‘Anostraca’ és un tipus de crustacis branquiòpode que viu en mitjans aquàtics tant salins com d’aigua dolça, i són espècies considerades com a fòssils vivents perquè han aconseguit sobreviure des del Juràssic (200 a 150 milions d’anys) sense canviar la seva morfologia. En les salines es crien com aliment per a les mascotes dels aquaris i els cultius de les piscifactories.

En concret, els investigadors han localitzat en aquests bassals i aiguamolls l’hàbitat d”Artemia’, ‘Branchinecta ferox’, ‘B. orientalis’, ‘Branchinectella media’, ‘Branchipes schaefferi’, ‘Chirocephalus diaphanus’, ‘Phallocryptus spinosus’, ‘Tanymastix stagnalis’ i ‘Streptocephalus torvicornis’.

L’estudi, que ha estat publicat en la revista ‘Heteropterus Revista de Entomología’, ha estat elaborat pels científics del MNCN, P.C. Rodríguez Flores, A. Sánchez-Vialas i M. García-París.

Aquesta troballa completa els registres sobre ‘Anostraca’ a l’interior peninsular, amplia les seves àrees de distribució a zones que fins ara no s’havien estudiat i indica que les densitats d’anostracis són més grans en bassals de menor entitat que en grans llacunes i aiguamolls. Els anostracis són bioindicadors i la seva presència suposa una referència important a l’hora d’avaluar la qualitat de les aigües.

Segons assenyala la investigadora del MNCN Paula Rodríguez-Flores, “la supervivència dels anostracis al llarg del temps és paradoxal”, ja que assegura que “la seva vida és molt curta perquè està lligada al caràcter efímer dels bassals estacionals”. “Però han aconseguit perpetuar la seva existència i forma des del Juràssic”, ha afegit.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor