Troben la dent i el parietal d’un nen neandertal en una cova de Moià fa 50.000 anys

  • L'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (Iphes) i el Centre Nacional d'Investigació de l'Evolució Humana (Cenieh) han trobat la dent i el parietal d'un nen neandertal a les Coves del Toll, al terme municipal de Moià (Barcelona), de fa 50.000 anys.

VilaWeb
Redacció
20.08.2016 - 17:25

BARCELONA, 20 (EUROPA PRESS)

L’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (Iphes) i el Centre Nacional d’Investigació de l’Evolució Humana (Cenieh) han trobat la dent i el parietal d’un nen neandertal a les Coves del Toll, al terme municipal de Moià (Barcelona), de fa 50.000 anys.

Segons les anàlisis prèvies, s’estima que podrien correspondre a un individu d’entre set i nou anys, ja que la dent manté encara tota l’arrel i, per tant, indica que no va caure per causes naturals com, per exemple, el reemplaçament dentari, han informat aquest dissabte les dues institucions en un comunicat conjunt.

L’estudi ha confirmat que les peces obren “noves perspectives” en la investigació que s’està efectuant en aquestes coves per conèixer els que van ser els seus habitants, i es preveu que la dent permetrà descobrir el sexe de l’individu i ajudarà a entendre com es produïa el pas de la infància a la pubertat entre membres d’aquesta espècie humana.

Alhora, amb la dent i el parietal es podran efectuar estudis paleontològics per veure les relacions filogenètiques dels grups humans de la zona de Moià amb els habitants de les diferents regions europees del mateix període.

La peça dental ha estat confirmada pel professor del Cenieh José Maria Bermudez de Castro, i per la doctora de l’University College de Londres María Martinón.

Tant la Cova de Toll com la Cova de les Teixoneres són conegudes per contenir un important registre de la presència de neandertals al centre de Catalunya, i els estudis que s’estan portant a terme entre l’Iphes i la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV) i el Cenieh estan obtenint “dades molt significatives” per entendre l’evolució dels ecosistemes de la zona.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor