Descobreixen una nova espècie de rèptil a Mallorca amb un fòssil de 270 milions d’anys

  • Aquest rèptil era de mida mitjana, d'uns 50 centímetres de longitud, mentre que altres espècies d'aquest grup arribaven als dos metres

VilaWeb
Fotografia de l'exemplar que ha permès descriure la nova espècie
Europa Press
22.06.2023 - 16:22
Actualització: 22.06.2023 - 17:48

El Museu Balear de Ciències Naturals (Mucbo) i l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (IPC) han descrit la nova mena de rèptil Tramuntanasaurus tiai a partir d’un esquelet fòssil molt ben conservat trobat a les roques de Banyalbufar, a la Serra de Tramuntana, que data de fa uns 270 milions d’anys.

En un comunicat, informen que la investigació de la troballa —que s’ha publicat a la revista Papers in Paleontology— conclou que la nova espècie és un captorrínid moradisaure, un grup de rèptils herbívors que van viure durant el Pèrmic, fa entre 299 i 251 milions d’anys, i que no tenen representants actualment.

Aquesta mena de rèptil era de mida mitjana, d’aproximadament 50 centímetres de longitud, mentre que altres espècies d’aquest grup arribaven als dos metres.

Gairebé tot el que se sap de l’espècie es basa en cranis que s’han recuperat a diferents llocs del món. Acostumaven a viure a latituds equatorials i tropicals i possiblement toleraven millor les condicions ocasionals d’aridesa en comparació amb altres herbívors.

Segons que ha afirmat el conservador del Mucbo i primer signant de l’article de recerca, Rafael Matamales, l’animal és gairebé complet, amb els diferents ossos en posició anatòmica, cosa que és força excepcional en el registre fòssil d’aquest període.

El nom científic de la nova espècie, Tramuntanasaurus, significa “el rèptil de Tramuntana” i fa referència a la zona on s’ha trobat el fòssil. L’epítet específic, tiai, és un homenatge a Sebastià (Tià) Matamalas, pare del paleontòleg Rafel Matamales paleontòleg, que va descobrir l’esquelet.

Les restes del tramuntanassaure s’han trobat en el que devia ser “una tolla temporal que possiblement actuava com a abeurador a les èpoques més seques i atreia la fauna dels voltants”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor