Troben dos arpons de pescar de fa quinze mil anys a Alòs de Balaguer

  • És una troballa excepcional que a Catalunya només s'havia vist a principi del segle XX

VilaWeb
ACN
13.07.2016 - 02:00

Un equip de pre-historiadors del Seminari d’Estudis i Recerques Prehistòriques (SERP) de la Universitat de Barcelona (UB) ha trobat dos arpons de banya de cérvol de fa quinze mil anys, de l’època del paleolític superior, que es feien servir per a pescar. La troballa s’ha fet durant la campanya d’excavacions arqueològiques al jaciment de la cova del Parco, a Alòs de Balaguer, a la Noguera. A Catalunya fins ara només s’havien trobat arpons d’aquestes característiques en un jaciment a Serinyà (Pla de l’Estany), en recerques de final del tombant de segle XX.

Els arpons, que corresponen al període magdalenià (16.000 aC-11.000 aC) són els primers que es troben a Catalunya en un estrat datat d’una excavació, juntament amb troballes d’ossos animals, llars de foc i eines de pedra, d’os i de banya, com ara punxons o agulles de cosir.

Són arpons amb petites dents laterals. Més endavant se’n van elaborar amb dues fileres de dents, però els del jaciment de la Cova del Parco són dels més arcaics que es coneixen. D’aquesta mena, al país, ja se n’havien trobat al País Valencià. La troballa d’aquestes eines per a la pesca a la cova concorda amb l’emplaçament del jaciment prop d’un riu i són un exemple dels coneixements innovadors dels qui el poblaven.

El SERP excava en el jaciment de la cova del Parco des del 1987. S’hi han recuperat més elements significatius, durant aquest temps, com ara agulles de cosir d’ós i penjolls fets amb caragolins marins. Els treballs, dirigits pels professors Xavier Mangado Llach i Josep Maria Fullola Pericot (UB) i la investigadora Marta Sánchez de la Torre (actualment a la Universitat de Bordeu), formen part del projecte quadriennal de recerca titulat ‘La conca mitjana i alta del Segre durant la pre-història’. Compten amb el permís administratiu i l’aval econòmic del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat, el Ministeri de Cultura i l’Ajuntament d’Alòs de Balaguer.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor