15.11.2021 - 16:32
Un grup d’investigadors ha trobat a la cova del Rinoceront de Castelldefels l’únic esquelet sencer conegut a Europa d’una cria de Palaeoloxodon antiquus, un elefant antic. L’exemplar, d’uns cinc anys, 1.500 quilograms i que va viure fa uns 120.000 anys, es troba exposat a l’espai de prehistòria del Garraf.
A Europa hi ha diverses restes d’elefants antics adults, però les de cries són escasses i d’ossos aïllats. Aquesta, que han estudiat els investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) Montserrat Sanz i Joan Daura, i Maria Rita Palombo, de la Universitat La Sapienza de Roma, va morir a la cavitat on ha estat trobada, on devia caure accidentalment. Es creu que per això els ossos estan en posició anatòmica i se n’ha pogut recuperar l’esquelet complet.
La troballa ha estat especialment útil als investigadors per estudiar aspectes relacionats amb el creixement dels elefants, ja que és difícil determinar-ne l’edat. Amb la descoberta, els investigadors apunten que el criteri que s’utilitza actualment per determinar l’edat dels elefants fòssils a partir de l’estat de fusió dels ossos no es pot considerar fiable.
El jaciment de Castelldefels correspon a una etapa força desconeguda a la península Ibèrica i a la conca mediterrània. Els investigadors de la UB han explicat que se sap molt bé com eren la fauna i el medi natural de la darrera glaciació, especialment a partir de les espècies procedents de latituds septentrionals, com el mamut o el rinoceront llanut. En canvi, hi ha molt poca informació de les espècies que hi vivien abans i que van desaparèixer amb la darrera glaciació, com l’elefant antic.