Troben als Pirineus un bolet en perill d’extinció

  • És el primer cop que es localitza a Andorra i fins ara només ha estat citat cinc vegades a Catalunya

VilaWeb
ACN
26.07.2017 - 10:06
Actualització: 27.07.2017 - 10:14

Una expedició científica va localitzar el 13 de juliol passat a Ordino (Andorra) un bolet en perill d’extinció. Hygrocybe spadicea és una espècie prou estesa pel centre i nord d’Europa. No obstant, la troballa és la primera que es registra a Andorra, i només havia estat documentada en cinc ocasions anteriorment a Catalunya. L’equip que va trobar el fong correspon a l’expedició Wildlife in the Changing Andorran Pyrenees de l’EarthWatch Institute, liderada per l’investigador del CREAF i la UAB Bernat Claramunt, i en la qual hi participa el CENMA i que també compta amb el suport d’Andorra Turisme i el Comú d’Ordino. Aquesta espècie de fong, de baix interès culinari, forma un bolet amb barret marronós i lluent (d’aquí li ve el nom llatí, que vol dir ‘cap humit i de color marronós’), amb unes làmines i un peu d’un viu color groc. Amb una altura d’entre 4 a 7 centímetres i un barret de 3 a 7 centímetres de diàmetre, és una espècie pròpia de prats i pastures alpins calcaris i s’alimenta descomponent la matèria orgànica del sòl.

Segons Manel Niell, micòleg i tècnic del CENMA i de les expedicions de l’EarthWatch, és difícil dir si un fong és present en una zona o no. ‘O es fa amb tècniques moleculars d’anàlisi del sòl, o només podem saber si hi és quan veiem el bolet’, ha explicat. I és que molts bolets no surten cada any, només quan les condicions els són propicies per a fer-ho. Per tant, ‘és probable que aquesta espècie estigués ja al terreny sense que s’hagués pogut detectar la seva presència’, ha detallat.Hygrocybe spadicea és, com d’altres espècies del seu gènere (Hygrocybe spp.), una bona indicadora del nivell d’antropització d’un territori. Tenint en compte això, i el baix nombre de cites que hi ha, aquest fong es considera en perill d’extinció, o com a mínim en clara regressió. ‘Es veu amenaçada per l’efecte de fertilitzants artificials (és especialment sensible a alts nivells de nitrogen al sòl), i la desaparició dels prats i augment dels matollars per culpa de la reducció de la ramaderia’, ha ressaltat Bernat Claramunt. De fet, a la llista vermella dels fongs de la Península Ibèrica és una espècie catalogada com a ‘amenaçada’, i als Pirineus aragonesos està prohibit collir-lo. ‘I a la llista vermella dels fongs del departament francès de Midi-Pyrénées es cataloga Hygrocybe spadicea com “en perill”, és a dir amb extensió i ocupació de l’espècie petita, fragmentada, i amb poblacions en disminució per alteració de l’hàbitat’, ha puntualitzat Niell.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor