01.06.2022 - 10:33
Un grup d’arqueòlegs ha desenterrat a la necròpolis de Saqqara, al sud-est del Caire, 250 sarcòfags i unes 150 estàtues de bronze que daten del període tardà de l’Egipte faraònic, de fa uns 2.500 anys. Es tracta d’una troballa excepcional perquè els taüts, de fusta pintada de colors, es troben gairebé intactes i contenen mòmies, en molt bon estat de conservació, amb amulets, caixes de fusta i cares daurades.
Pel que fa a les estàtues: “El descobriment inclou 150 estàtues de bronze de diverses grandàries per a diverses deïtats de l’antic Egipte com Anubis, Amun Min, Osiris, Isis, Nefertum, Bastet i Hathor, a més d’un grup d’atuells de bronze relacionats amb els rituals de la deessa Isis”, ha assegurat el secretari general del Consell Suprem d’Antiguitats d’Egipte, Mustafa Waziri.
Troben a Egipte una gran ciutat de tres mil anys d’antiguitat
Segons el govern egipci és tracta de l’amagatall més important mai descobert de l’antic Egipte. Els arqueòlegs han aconseguit de revelar un nou grup de pous funeraris on han localitzat les troballes, que es traslladaran al Gran Museu Egipci que s’inaugurarà properament a la ciutat de Giza.
Segons Waziri també s’ha trobat dins d’un dels taüts un papir amb jeroglífics que podria contenir versos del Llibre dels morts. Aquest document ha estat traslladat al laboratori del Museu Egipti de Tahrir. D’altra banda, també s’ha recuperat una col·lecció de cosmètics que inclou pintes, perfiladors d’ulls, recipients, polseres, arracades i collarets de llavors.
La missió arqueològica que ha descobert aquests tresors estava treballant a la zona d’ençà de 2018 i fins ara ha fet diversos descobriments, que inclouen col·leccions d’artefactes, taüts i mòmies humanes i d’animals.