“Trobem a faltar més grups que siguen valencians”: Cactus critica la manca de música en català al Som de la Terreta

  • Demanen que la llengua es cuidi, s'utilitzi i es programi

VilaWeb
Redacció
07.10.2024 - 10:29
Actualització: 07.10.2024 - 11:47

Cactus critica la manca de música en català al Som de la Terreta, el festival que s’ha fet aquest cap de setmana passat per celebrar el Nou d’Octubre a tres ciutats: València, Alacant i Vila-real.

El que havia de ser un festival per a reivindicar i donar altaveu a la música del País Valencià va acabar essent una programació amb artistes espanyols. Dels vint-i-un que hi havia programats, solament tres cantaven en català: Cactus, JazzWoman i Colomet. Per això, a mig concert, el cantant de Cactus va voler aprofitar l’altaveu per demanar que la llengua es parlés i es cuidés. “Estem encantats de poder estar hui ací, encara que siga per omplir el contingent de música en valencià. Trobem a faltar alguns altres companys, més grups que siguen valencians. Ja no que canten en valencià, sinó que siguen valencians. Ja que hui és una festa per a reivindicar la identitat valenciana i per a reivindicar el Nou d’Octubre, una forma molt bona per a reivindicar això és utilitzar la llengua i cuidar-la. No només posar un títol que diga Som de la Terreta i fer tota la comunicació en castellà.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CACTUS✖️ (@cactustroop)

Polèmica abans del festival

Som de la Terreta ja va rebre moltes crítiques abans de fer-se precisament per la poca programació i representació valenciana que hi havia. De fet, el Col·lectiu Ovidi Montllor va criticar-lo contundentment en un text en què assenyalava que l’al·lusió a “la terreta” que es feia al lema els semblava vergonyosa. “Un esdeveniment que, suposadament, pretén enfortir la identitat valenciana i donar-li projecció pública no hauria d’amagar la paraula ‘valencià’ ni fer servir un nom que banalitza, fins i tot menysprea, la nostra història”, deien al text. Consideraven que el terme era negatiu per a l’autoconeixement i afeblia la consciència de poble.

D’una altra banda, la Federació Valenciana de la Indústria Musical (Fevim) va demanar explicacions al Consell per la gestió del festival la setmana passada per la poca programació en català i per la gran quantitat de pressupost que s’hi havia destinat.

Cactus, crítics amb Mazón

Cactus és el mateix grup que la setmana passada va esclatar contra Mazón per l’ús d’una cançó seva per a regalar els títols de català. Carlos Mazón va fer servir una cançó del grup en un vídeo promocional per a donar el títol de català a qualsevol alumne que hagi aprovat l’assignatura de valencià a partir del curs 2008/2009 en l’educació obligatòria, batxillerat o FP, sense necessitat d’acreditar-ne el nivell. “Agrairíem que no féreu servir la nostra música per al vostre desprestigi constant de la llengua. Nosaltres l’estimem, la cuidem i la parlem. Vosaltres feu tot el contrari”, retreien els autors de la cançó.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor