Les Trobades d’Escola Valenciana tornen a omplir places i carrers

  • Enguany hi han participat prop de 150.000 ciutadans

VilaWeb

Text

Laura Escartí

13.05.2023 - 21:40
Actualització: 02.06.2023 - 15:35

Prop de 150.000 ciutadans han participat en les Trobades d’Escoles en Valencià d’enguany. Organitzades per Escola Valenciana en col·laboració amb les seues coordinadores comarcals, ja se n’han fet vint-i-una. Del total, disset són d’infantil i primària, i cinc de secundària i batxillerat.

Les places i els carrers s’han tornat a omplir amb l’alegria d’aquestes jornades plenes de música i festa. Xiquets i famílies de bona part de les comarques han gaudit de l’esperit de les trobades, amb activitats culturals de tota mena. De muixerangues a concerts, de mostres de pilota valenciana a tallers de danses, de cercaviles a paradetes en què els més menuts es transformen en papallones, lleons, o allò que vulguen.

“La nostra valoració d’aquestes trobades és de rotund èxit. Malgrat que les escoles en valencià ja no existeixen com a tal, la participació continua essent multitudinària, de milers de persones, perquè són un espai de mostra d’estima per la llengua, on es promouen valors i un model d’escola i de societat. Tenim molt clar que farem trobades durant molts anys”, ha dit Alexandra Usó, presidenta d’Escola Valenciana.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Un dels aspectes fonamentals de les trobades és que s’organitzen a escala comarcal i de poblacions. Segons Escola Valenciana, ocupen un any o més de feina braç a braç amb les comunitats educatives, l’ajuntament acollidor, la gent del poble, etc. En un dia com aquest, tothom s’hi implica. A més, una trobada sol anar acompanyada d’activitats prèvies, com ara xerrades, exposicions, trobades musicals o el lliurament del premi Sambori de literatura en valencià.

Les d’infantil i primària es fan en cap de setmana, a diferència de les de secundària i batxillerat, que proven d’arribar a l’alumat més major i es fan en dies lectius. Després d’un dia ple d’activitat, per a acabar, hi ha un concert de la Gira d’Escola Valenciana, que enguany ha portat artistes com ara el Diluvi, Pep Gimeno Botifarra, Tito Pontet, la Trocamba Matanusca i Ramonets.

Van començar el 14 de març a Xirivella (Horta Sud), i han passat per Almàssera (Horta Nord), Benissa (Marina Alta), Elx (Baix Segura, Baix Vinalopó), la Jana, Canet lo Roig i Cervera (Maestrat), Ontinyent (Vall d’Albaida), València, la Pobla de Vallbona i l’Eliana (Camp de Túria), Finestrat (Marina Baixa), Ròtova (Safor-Valldigna), Albalat de la Ribera (Ribera Baixa), Novelda (Valls del Vinalopó), la Vall d’Uixó (Plana Baixa), Xixona i Sant Joan d’Alacant (Alacantí), Alcoi (Alcoià i Comtat), Canals (Costera) i Benifairó de les Valls (Camp de Morvedre).

“Sobre el present i futur de les trobades, un dels nostres objectius és aconseguir una implantació major en les comarques de predomini lingüístic castellà”, ha indicat Usó. És per això que l’última d’enguany serà a Viver (Alt Palància). Fa anys que es fa una trobada en aquesta comarca amb una estructura més menuda. Serà passades les eleccions, l’11 de juny, i hi haurà activitats, parades i un concert.

Reivindicació ecologista

Enguany, les Trobades d’Escola Valenciana han fet homenatge a Carme Miquel i Diego, mestra, ecofeminista, escriptora i activista per la llengua i el país, que va lluitar pel català a l’escola. Amb el lema “Recuperem el verd”, s’han elaborat cinc unitats didàctiques perquè es puga treballar la seua figura a les aules. A més, s’ha fet una exposició itinerant que fa un recorregut per la seua vida.

“Reivindiquem una sostenibilitat global, que afecte el medi ambient i, també, la cultura, la llengua i l’ensenyament, perquè una societat sostenible és aquella que no hipoteca els seus béns a les generacions futures i que, per tant, cuida el territori i la salut de la seua gent. Davant de la globalització depredadora, protegim i defensem el patrimoni natural, el cultural i el lingüístic”, diu el manifest de les trobades.

En aquest sentit, el Diluvi ha estat el grup creador de la cançó que ha acompanyat les trobades 2023. “Terra que no oblida” és un crit de cura i estima al planeta, en què és present la figura de Carme Miquel i els valors que han promogut aquesta campanya.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor