02.12.2023 - 21:40
|
Actualització: 03.12.2023 - 22:29
L’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya i la Coordinadora de Colles Geganteres de Barcelona organitzen la Trobada Nacional de Gegants, que es farà el 28 d’abril de l’any que ve per celebrar els sis-cents anys de gegants a Barcelona i als Països Catalans.
Fa solament deu dies que van obrir-ne les inscripcions i ja hi ha més de cinquanta colles apuntades. Segons que explica Rosa Navarro, secretària de la Coordinadora de Colles Geganteres de Barcelona, tenen previst que s’hi inscriguin entre dues-centes colles i tres-centes cinquanta de tot el país i alguna més del País Basc.
Sis segles de gegants a la ciutat de Barcelona
La primera referència documentada que parla sobre l’existència d’un gegant és en un llibre del segle XV, concretament del 1424, en què s’explica la participació del gegant Goliat de Barcelona durant una processó del Corpus. De fet, Goliat és un personatge religiós que a la Bíblia és descrit com el gegant de la ciutat de Gat (Israel), amb una alçada de sis colzes i un pam (uns dos metres i mig) i sis dits a cada mà i a cada peu. Malgrat aquests orígens documentats dins un context religiós, a poc a poc aquestes figures van anar guanyant un sentit totalment lúdic i festiu, tal com es coneixen avui dia. “Aquest va ser el primer gegant no només de Barcelona sinó de tot el món. Barcelona és el quilòmetre zero”, diu Navarro. Ara, la tradició gegantera als Països Catalans és tan arrelada que, tan sols a la ciutat comtal, hi ha trenta-quatre colles associades a la coordinadora. Així i tot, Navarro denuncia que sovint els gegants resten en segona fila de la cultura popular catalana. Per això creu que aquesta trobada nacional pot ser una porta al món geganter i convida tothom a participar-hi.
Segons que explica, l’Agrupació i la Coordinadora de Colles Geganteres han estat tot l’any organitzant l’aplec. És previst que hi hagi quatre cercaviles que sortiran de quatre punts diferents de la ciutat (la plaça d’Urquinaona, el memorial de Rafael Campalans, el parc de la Ciutadella i el Born) i que s’aplegaran al passeig de Lluís Companys, on faran la plantada dels gegants. Les quatre cercaviles representaran els punts cardinals d’on provenen les colles. És a dir, hi haurà una cercavila per als gegants del nord amb colles vingudes del nord de Barcelona i del país; els gegants de l’est, amb colles de l’est; els gegants del sud i els de l’oest.
Exposició itinerant
Una altra de les activitats que ha organitzat la Coordinadora de Colles Geganteres de Barcelona per celebrar els sis segles és l’exposició itinerant que es va inaugurar al juny i que repassa la història gegantera de la ciutat amb fotografies actuals i històriques. “Durant un temps, a l’època franquista, als gegants de la ciutat, Violant d’Hongria i Jaume I, els van canviar el nom per Isabel i Fernando, els reis catòlics espanyols”, explica Navarro. La mostra ha recorregut diferents barris de Barcelona, i continuarà essent itinerant fins a final de l’any vinent. Navarro considera que és una manera de no perdre de vista la història dels gegants. “Hem d’intentar que no es mori mai”, rebla.