29.04.2020 - 10:46
|
Actualització: 29.04.2020 - 17:16
El doctor Antoni Trilla, cap del servei d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic i membre del comitè científic que assessora el govern espanyol sobre les polítiques de contenció del coronavirus, ha dit a Catalunya Ràdio que el pla de desconfinament per províncies era una ‘decisió política’, no pas sanitària. Podeu escoltar-ho ací:
Trilla no ha sabut precisar si la divisió territorial per províncies s’havia fet per indicació del Ministeri de Transports, dirigit per José Luís Ábalos, o del d’Indústria, que comanda Reyes Maroto, però ha dit que tenia ‘a veure amb la mobilitat, amb les relacions que té la gent i la capacitat comercial, laboral i de tota mena’. Trilla ha recordat que a Catalunya el sistema sanitari s’estructura en regions sanitàries, però ha dit que el pla preveu la possibilitat d’estudiar situacions particulars i ha posat d’exemple el cas de Formentera, que començarà el desconfinament directament per la fase 1.
‘Si tot anés bé, i es pogués argumentar que hi ha una determinada regió sanitària, una comarca, o el que sigui, que realment té una situació molt diferent crec que es pot posar sobre la taula amb dades i no hi haurà cap problema’, ha dit Trilla, tot i reconèixer que hi poden intervenir circumstàncies polítiques. Segons el pla de desconfinament, les comunitats autònomes podran proposar al ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, que un territori concret de la comunitat pugui saltar a una fase diferent del de la resta del territori, però la decisió final serà d’Illa. ‘La proposta s’haurà d’acompanyar d’un informe motivat que justifiqui el nivell de compliment i l’estat dels paràmetres establerts, i també la viabilitat de garantir l’aïllament, des del punt de vista de la mobilitat, d’aquell territori concret de la resta de la província’, diu el pla.
A més de Trilla, el comitè científic que assessora el govern espanyol és format per Hermelinda Vanaclocha, subdirectora d’Epidemiologia del País Valencià; María Teresa Moreno-Casbas, infermera i directora de la Unitat d’Investigació de l’Institut de Salut Carlos III; Agustín Portela, viròleg i vice-president del grup de vacunes de l’Aemps; Inmaculada Casas Flecha, secretària del Centre Nacional de Microbiologia, Institut de Salut Carlos III, i Miguel Hernán, metge, epidemiòleg i professor de Salut Pública de la Universitat de Harvard.