21.06.2019 - 16:01
|
Actualització: 21.06.2019 - 18:45
El Tribunal Suprem espanyol ha desestimat un recurs d’apel·lació dels consellers exiliats Toni Comín i Meritxell Serret i ha confirmat el processament decretat pel jutge Pablo Llarena per rebel·lió, en el cas de Comín, i per malversació de fons i desobediència en tots dos casos. Fa un any, la justícia belga va denegar l’euroordre del Suprem contra Comín, Serret i Lluís Puig per un defecte de forma.
El tribunal veu indicis rellevants que Comís i Serret ‘van planificar, organitzar i implementar l’execució del referèndum, amb coneixement dels elevats riscos d’actes de violència que comportava, a la qual cosa ha d’afegir-se que no tan sols no el van suspendre quan se’ls va recordar les probables conseqüències, sinó que el dia dels fets eren en l’espai territorial català on es feia, és a dir, a l’escenari de la fase d’execució de la conducta il·lícita i inconstitucional que havien projectat i organitzat’.
I afegeix: ‘Si tenien a les mans deixar sense efecte la situació de greu risc que generava fer el referèndum i eren coneixedors de tots els factors que inevitablement ho determinaven, és difícil concloure que no havien de respondre d’uns fets que podien haver evitat, simplement, suspenent la convocatòria.’
Menysté la sentència de Slesvig-Holstein
El Suprem diu que el Tribunal Superior de Slesvig-Holstein va examinar la violència ‘amb lleugeresa i superficialitat’, amb la qual cosa menysté els arguments pels quals aquest tribunal va denegar el lliurament de Carles Puigdemont a la justícia espanyola i va refusar l’acusació de rebel·lió.
Respecte a la comparació que va fer la justícia alemanya sobre els fets de l’1-O amb l’ocupació de la pista de l’aeroport de Frankfurt, els magistrats assenyalen que en aquest cas els tribunals alemanys ‘van dictar una sentència condemnatòria per un delicte contra l’ordre públic, mentre que en el cas que ara s’estudia, segons la sentència alemanya portada a col·lació, ni tan sols caldria subsumir la conducta en un delicte contra l’ordre públic’.
L’advocat de Comín i Serret, Gonzalo Boye, ha ironitzat sobre la referència a la sentència d’Slesvig-Holstein assegurant que el Suprem ‘continua sense entendre com es comprova la doble incriminació’.
Y van marcándole el camino a la Sala de enjuiciamiento con “otro tipo” de rebelión… a la vista de todo el camino está claro y se llama: Schleswig-Holstein pic.twitter.com/iP3X3TuzIg
— Gonzalo Boye (@boye_g) June 21, 2019