06.03.2019 - 20:32
|
Actualització: 06.03.2019 - 22:38
La secció quarta de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem espanyol ha sentenciat contra un recurs presentat per un grup de diputats i ex-diputats de JxSí i la CUP del Parlament de Catalunya contra l’ordre de dissolució de la cambra amb l’aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola, que va anar seguida de la convocatòria imposada de les eleccions del 21-D. VilaWeb ha tingut accés a la sentència del Suprem, que a més condemna el grup de diputats i ex-diputats de la cambra a pagar les costes judicials del procés.
El tribunal sosté que l’ex-president espanyol Mariano Rajoy va substituir el president de la Generalitat després de la destitució de Carles Puigdemont i que, com a tal, tenia la capacitat de dissoldre el parlament i convocar eleccions, prevista a l’estatut. A més, la sentència diu que hi ha dos recursos contra el 155 –un del parlament i un de Podem– interposats al Tribunal Constitucional espanyol i que haurà de ser aquest tribunal que resolgui sobre la constitucionalitat de l’ús del 155. El TC encara no s’hi ha pronunciat.
El Suprem refusa que s’hagi vulnerat l‘article 23.2 de la constitució espanyola, relatiu al dret de participació i de representació política, tal com sostenia el recurs, i dóna la raó a l’advocacia de l’estat espanyol i a la fiscalia, que hi havia presentat al·legacions. Tanmateix, no argumenta per què l’aplicació que va fer-se del 155 no vulnera aquest dret.
A més, remarca que la convocatòria de les eleccions del 21-D va complir tots els requisits legals i que tots els partits polítics van concórrer-hi. També diu que els resultats no van qüestionar-se i que van donar lloc a la investidura d’un nou president de la Generalitat. No obstant això, el recurs feia referència a la vulneració de què van ser víctimes els diputats que van perdre l’escó amb la dissolució del parlament del 27 d’octubre.
El recurs van presentar-lo conjuntament Germà Gordó, Roger Torrent, Antoni Balasch, David Bonvehí, Montserrat Candini, Magdalena Casamitjana, Antoni Castellà, Violant Cervera, Adriana Delgado, Chakir El Homrani, Maria Assumpció Laïlla, Àngels Ponsa, David Rodríguez, Maria Rosell, Maria Dolors Rovirola, Benet Salellas, Marc Sanglas, Jordi-Miquel Sendra, Teresa Vallverdú i Montserrat Vilella.
Blindatge del parlament
JxCat i ERC volen blindar el parlament amb la reforma del reglament que s’elabora durant aquesta legislatura. Els partits independentistes pretenen reforçar les garanties d’inviolabilitat i integritat de la cambra establint que la dissolució només pugui fer-la el president de la Generalitat, ‘d’acord amb la llei’. La proposta vol protegir la cambra contra les constants amenaces dels partits de la dreta espanyola de tornar a aplicar l’article 155.
Aquesta mesura –criticada pel PSC, el PP i Cs– es recull al reglament de l’Assemblea d’Extremadura, en la qual s’inspira la proposta dels partits independentistes.