El Tribunal Internacional de Justícia exigeix a Israel que prengui mesures per evitar el genocidi a Gaza

  • Així i tot, no ha exigit a Israel un alto-el-foc a la franja, tal com demanava Sud-àfrica

VilaWeb
Redacció
26.01.2024 - 13:48
Actualització: 27.01.2024 - 12:25

El Tribunal Internacional de Justícia de la Haia ha dit que veia indicis de genocidi a Gaza per part d’Israel, i li ha demanat que prengués, “amb efecte immediat”, “totes les mesures en el seu poder” per prevenir qualsevol acte que caigui sota la definició de la Convenció per a la Prevenció del Genocidi. Tot i haver ordenat a Israel que previngui i castigui l’incitament del genocidi a la franja i que hi permeti l’entrada d’ajut humanitari, el tribunal no ha exigit a Tel-Aviv un alto-el-foc a la franja, tal com demanava Sud-àfrica.

En la lectura de la sentència, la jutgessa Joan Donoghue ha dit que almenys alguns dels drets reclamats per Sud-àfrica en el cas contra Israel per presumpte genocidi a Gaza eren plausibles. “Hi ha un vincle entre els drets reclamats per Sud-àfrica i algunes de les mesures provisionals demanades que el tribunal considera plausible.” Alhora, Donoghue ha explicat que el tribunal reconeixia els drets dels palestins a Gaza de ser protegits d’actes de genocidi i ha afegit que els palestins podien ser considerats un grup protegit sota els paràmetres de la convenció. També ha refermat la jurisdicció del tribunal en el cas.

La sentència d’aquest migdia no determina si hi ha hagut genocidi per part d’Israel a Gaza –l’acusació central de la demanda de Sud-àfrica–, sinó que se centra en les mesures reclamades per l’estat africà.

La decisió del tribunal ha causat decepció a Palestina, on esperaven un posicionament clar que exigís un alto-el-foc, que finalment no ha passat. Tot i això, les autoritats palestines han reconegut que la decisió és històrica i consideren que posarà molta pressió sobre els estats que encara donen un suport incondicional a Israel.

El cas: Sud-àfrica contra Israel

El 29 de desembre la República de Sud-àfrica va demandar l’Estat d’Israel davant la Cort Internacional de Justícia per haver vulnerat les seves obligacions en virtut de la Convenció per a la Prevenció i la Sanció del Delicte de Genocidi. Segons la sol·licitud, els actes i “omissions” d’Israel tenien caràcter genocida perquè pretenien de destruir els palestins a Gaza com a grup nacional, racial i ètnic.

Sud-àfrica va demanar mesures provisionals per impedir “un dany encara més greu i irreparable dels drets del poble palestí” i garantir el compliment d’Israel de les seves obligacions en virtut de la Convenció del Genocidi. En concret, va exigir que Israel suspengués immediatament les operacions militars, prengués les mesures necessàries evitar el genocidi, desistís de matar, causar danys corporals i imposar condicions de vida destinades a la destrucció física total o parcial dels palestins, com també d’impedir naixements dins aquest grup.

També demanava al TIJ que ordenés a Israel d’aixecar les restriccions a l’ajuda humanitària a Gaza, aturar els desplaçaments forçats de palestins i permetre l’accés a aliments, aigua i assistència mèdica.

Arguments de les parts

Israel nega el genocidi contra els palestins i, tot al·legant el seu dret de l’autodefensa, diu que els seus atacs solament pretenen d’aturar l’amenaça d’Hamàs i recuperar els ostatges segrestats el 7 d’octubre. Durant la vista pel cas el 12 de gener, l’equip jurídic dels israelians va desmentir que els atacs a Gaza tinguessin cap intenció genocida i van dir que eren legítims i proporcionats. A més, van alertar que una ordre de suspensió d’operacions militars no afectaria Hamàs, que no era part en el procediment.

Per Sud-àfrica, la matança en massa de palestins, els desplaçaments forçosos de més d’un milió de persones a Gaza, els atacs militar israelians a hospitals i infrastructures civils i la imposició d’unes condicions de vida que priven els palestins de necessitats bàsiques com aigua i menjar demostren “un patró sistemàtic de conducta genocida”. Pretòria defensa que els palestins tenen dret d’existir i que necessiten protecció perquè Israel es nega a aturar els atacs a gran escala contra els civils a Gaza.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor