04.12.2020 - 11:07
|
Actualització: 04.12.2020 - 12:04
Just quan feia poca que s’havia fet pública la decisió del Tribunal Suprem espanyol de revocar el tercer grau i l’article 100.2 del règim penitenciari als presos polítics, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha publicat un piulet a Twitter en què ha recordat que Oriol Junqueras té immunitat com a eurodiputat des del moment que fou proclamat electe. “El 19 de desembre del 2019, la Cort Europea de Justícia va sentenciar que una persona que és elegida al Parlament Europeu adquireix la condició d’eurodiputada en el moment de la proclamació dels resultats i que gaudeix, des d’aquell moment, de les immunitats vinculades a aquesta condició”.
On 19th December 2019, #ECJ ruled that a person elected to the #EP acquires the status of MEP at the time of the official declaration of the results and enjoys, from that time, the immunities attached to that status #Junqueras @junqueras #CURIA68 pic.twitter.com/v0EP4ZEIit
— EU Court of Justice (@EUCourtPress) December 4, 2020
El Tribunal fa, avui que celebra seixanta-vuit anys, un repàs de les grans decisions del darrer any, i ha començat amb la de Junqueras, poc després d’haver-se fet pública la decisió del Suprem sobre el tercer grau. El recordatori del Tribunal de Luxemburg és molt contudent. Perquè destaca que Junqueras, que roman empresonat i des d’aquest matí sense cap benefici penitenciari, mantenint-li un règim més restrictiu, té la condició d’eurodiputat i per tant la immunitat des del 14 de juny del 2019, que fou el dia de proclamació dels resultats de les eleccions. I el 14 de juny són justament quatre mesos abans de la sentència del Suprem que el condemnava a tretze anys de presó.
Justament el Suprem, mentre deliberava, va formular una qüestió prejudicial al Tribunal de Luxemburg perquè li aclarís des de quan Junqueras gaudia d’immunitat com a eurodiputat. Perquè les autoritats espanyoles pretenien que només la podia tenir si prometia la constitució espanyola, cosa que d’altra banda el tribunal li va impedir. I efectivament el 19 de desembre de l’any passat el TJUE va dictaminar que Junqueras tenia immunitat des del juny, i que fou condemnat justament quan tenia aquesta immunitat.
En un principi el Parlament Europeu, arran de la sentència, va incloure el nom de Junqueras com a eurodiputat de ple dret. Però després li va deixar vacant l’escó quan el Suprem li va fer arribar la seva particular interpretació de la decisió del TJUE. El tribunal va dir que Junqueras havia de continuar a la presó.
L’advocat de Junqueras, Andreu Van den Eynde, i l’eurodiputada d’ERC Diana Riba han advertit també el missatge del TJUE:
Quina curiosa coincidència. El mateix dia que el TS tomba el tercer grau de @junqueras el TJUE recorda en un tuit que era immune a la persecució penal 👇 https://t.co/kpPTLTl3mQ
— Andreu Van den Eynde (@eyndePenal) December 4, 2020
Minuts després que el Suprem revoqui el tercer grau i el 100.2 dels presos i preses polítiques, el Tribunal de Justícia de la UE els fa un petit recordatori. Una petita lliçó de democràcia per aquells que només pensen en venjança i escarni. https://t.co/67hoisOLCC
— Diana Riba i Giner (@DianaRibaGiner) December 4, 2020