El TC avala la violació dels drets de Puigdemont i Comín com a europarlamentaris

  • Rebutja un recurs contra la decisió de la JEC d'impedir-los d'acreditar-se com a parlamentaris europeus el 2019

VilaWeb

Redacció

24.02.2022 - 16:09
Actualització: 24.02.2022 - 17:09

El ple del Tribunal Constitucional espanyol no ha admès a tràmit el recurs del president Carles Puigdemont i del conseller Toni Comín contra la decisió de la Junta Electoral espanyola de no reconèixer-los com a eurodiputats. Puigdemont i Comín havien demanat al Suprem que cautelarment els concedís la credencial i la immunitat com a diputats europeus, però el Suprem els ho va desestimar.  Per això van presentar un recurs d’empara al TC, per vulneració del dret d’un procés amb totes les garanties i a un jutge imparcial. La justícia europea els va donar la raó, amb la sentència que reconeixia la immunitat d’Oriol Junqueras, el desembre del 2019, i des d’aleshores ha pogut exercir d’eurodiputats. Avui el TC finalment no els ha admès el recurs. .

El tribunal ho argumenta per “pèrdua sobrevinguda d’objecte”, és a dir, que com que finalment van aconseguir l’acreditació com a eurodiputats ja no cal pronunciar-se sobre el recurs. Però el fet és que durant mesos van veure vulnerats els seus drets com a representants polítics, com a eurodiputats, fins que no hi va haver la sentència del TJUE. Tanmateix, el Suprem no va acceptar els recursos interposats i ara tampoc no ho ha fet el Tribunal Constitucional. 

La JEC va maniobrar perquè tant Puigdemont com Comín quedessin fora del Parlament Europeu tot i haver-ne estat elegits diputats. De fet, els va proclamar eurodiputats electes el 13 de juny de 2019, d’acord amb el resultat electoral. Però per a poder-los expedir les credencials els va imposar unes condicions que per a ells eren inassumibles: anar presencialment al congrés espanyol a jurar o prometre la constitució. Si ho feien, si entraven a l’estat espanyol, els detindrien. Va ser el seu advocat, Gonzalo Boye, qui es va presentar el 17 de juny d’aquell any al congrés amb uns poders que li havien donat Puigdemont i Comín per a formalitzar el tràmit. Però no li ho van permetre. Aquell mateix dia la JEC va enviar la llista definitiva d’eurodiputats de la circumscripció espanyola al vice-president del Parlament Europeu. I en aquella llista no hi havia ni Puigdemont ni Comín, perquè no havien jurat la constitució. Ni tampoc Oriol Junqueras, a qui el Suprem va denegar el permís per a anar al congrés, modificant de cop i volta el criteri pel qual sí que li havia permès d’anar-hi per prendre possessió de l’escó de diputat.

Els afectats van presentar recursos al Tribunal Suprem contra la decisió de la JEC (que va comptar amb la complicitat, en el cas de Puigdemont i Comín, del president sortint del Parlament Europeu, Antonio Tajani, i del seu equip). Però el Suprem no els va tenir en compte: ni a Junqueras, ni a Puigdemont i Comín. I tots tres eurodiputats van recórrer al Tribunal Constitucional espanyol.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor