10.01.2023 - 10:36
|
Actualització: 10.01.2023 - 11:50
El Tribunal de Comptes espanyol ha rebutjat d’arxivar el cas contra la trentena d’alts càrrecs de la Generalitat investigats per l’organització i promoció exterior de l’1-O. Els advocats ho van demanar en una vista oral el desembre passat, però la consellera Elena Hernáez ho ha desestimat —una decisió que ja va anunciar de pròpia veu durant la vista—, segons la resolució consultada per l’ACN. Les defenses van qüestionar la legitimitat del procediment i dels mètodes utilitzats, que diuen que els ha generat indefensió, i algunes defenses fins i tot afirmen que els fets han prescrit, perquè han passat més de cinc anys, o ja han estat jutjats per la via penal, com la consulta del 9-N o els investigats als jutjats d’instrucció números 13 i 18 de Barcelona.
Aquesta era la base dels escrits que les defenses van presentar en resposta a les demandes interposades per la fiscalia, que els reclama 3,4 milions d’euros en concepte de malversació, i Societat Civil Catalana, que vol que en paguin més de 5. La causa afecta trenta-cinc alts càrrecs i funcionaris de la Generalitat, entre els quals hi ha els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont, i el vice-president Oriol Junqueras, i també responsables del Diplocat.
En la resolució, de quinze pàgines, la consellera del Tribunal de Comptes exposa que “regeix la regla general de compatibilitat entre la jurisdicció penal i la jurisdicció comptable”, segons recull la normativa vigent i que la jurisprudència del Tribunal Suprem permet que dos procediments sobre els mateixos fets s’investiguin en les dues jurisdiccions, sense que “la jurisdicció comptable hagi d’esperar la declaració de fets provats que es formuli en la via penal”. Hi afegeix que el Tribunal de Comptes només tindria una limitació si la jurisdicció penal ja hagués realitzat un pronunciament ferm, cosa que no passa en aquesta causa perquè el procediment penal encara està pendent de jutjar-se.
La consellera també descarta reclamar a la magistrada del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona que s’inhibeixi al Tribunal de Comptes pel que fa a la responsabilitat civil de l’1-O de les quantitats reclamades i ja dipositades. Hi argumenta que la jurisdicció penal “és sempre preferent”, segons la llei orgànica del poder judicial i, per tant, no pot fer aquesta petició, a més d’insistir que “no es produeix cap vulneració del principi ‘non bis in idem'”. Amb tot, admet que en cas de sentències condemnatòries, “haurà de fer-se una execució consolidada a fi d’evitar duplicitat de pagaments, que en cas de produir-se sí que vulneraria aquest dret”.
Les defenses poden recórrer la resolució, del 22 de desembre. Quan es resolguin els recursos, la consellera del Tribunal de Comptes ha de fixar la data del judici.