26.06.2023 - 18:54
|
Actualització: 26.06.2023 - 20:06
El Tribunal de Comptes ha fixat per al 17 de novembre, a les 9.00, el judici al president Carles Puigdemont i a una trentena d’ex-càrrecs de la Generalitat de Catalunya pel suposat desviament de fons per a les despeses de l’1-O i de l’acció exterior.
Segons que ha informat avui l’òrgan fiscalitzador, el Departament Segon de la Secció d’Enjudiciament ha convocat per a aquesta data l’acte del judici del procediment de reintegrament en què es practicaran els interrogatoris que van ser admesos a l’audiència prèvia i es presentaran les conclusions de totes les parts.
Així es preveu que després d’aquest acte el procediment es doni per conclòs i quedi vist per a sentència. El judici es farà després d’haver-se desestimat l’argument de la defensa de Puigdemont que el procediment s’havia de suspendre per la seva immunitat com a eurodiputat. Fou la consellera Elena Hernáez Salguero la que va desestimar l’argument.
En aquella sessió, la consellera va acordar la testifical del mateix Puigdemont, encara que no a petició de la defensa del dirigent –a càrrec de Gonzalo Boye–, sinó d’una altra de les parts com a element de prova de cara al judici. Fonts de l’òrgan fiscalitzador han precisat a Europa Press que la normativa del tribunal no permetia a la consellera d’accedir que un advocat cridés a declarar el seu defensat. En aquest cas, com una altra de les parts va demanar la compareixença de Puigdemont, la consellera va acceptar que aquest declari.
Per tant, és previst que el president Puigdemont declari en qualitat de testimoni i no de demandat, encara que no es va especificar si haurà de comparèixer de manera presencial o si ho podrà fer via videoconferència.
Refusa les peticions de Junqueras
El Tribunal de Comptes ha informat que la Secció d’Enjudiciament també ha dictat una interlocutòria en què refusa les quatre peticions alternatives de la representació processal de l’ex-vice-president Oriol Junqueras, l’ex-conseller Raül Romeva i set dirigents més.
En concret, es refereix a la sol·licitud que van fer perquè la quantitat dipositada en garantia de la presumpta responsabilitat comptable –que va ser fixada en fase d’actuacions prèvies i que puja a un import total de 4.146.274 euros– fos transferida a les arques de la Generalitat de Catalunya o se li oferís en dipòsit.
Els encausats també demanaven que es paralitzés el còmput d’interessos de demora des de la data en què van fer les peticions anteriors per primera vegada davant el Tribunal de Comptes –octubre del 2020– o d’ençà de la data que la consellera considerés convenient. L’òrgan fiscalitzador ha desestimat totes aquestes peticions.
La decisió adoptava avui recurrible en apel·lació davant la Sala de Justícia del Tribunal de Comptes, en el termini de quinze dies a comptar de la data de la seva notificació.
Els reclamen 3,1 milions d’euros
Ja amb la data fixada, entra a la recta final el procediment en què la fiscalia espanyola reclama 3,1 milions d’euros conjuntament i solidàriament a la trentena d’ex-càrrecs de la Generalitat de Catalunya, inclosos Puigdemont i Junqueras.
El Ministeri Públic espanyol va rebaixar la seva demanda en 336.143,34 euros, ja que va desistir de reclamar l’import corresponent a una presumpta irregularitat a la campanya Civisme. Va modificar la demanda inicial que va presentar contra 35 encàrrecs del govern. Va demanar d’apartar els ex-consellers Joaquim Forn i Josep Rull –així com a 14 persones més– de la llista de possibles responsables comptables. Aquesta petició va ser finalment estimada per la consellera a càrrec de la causa.
Així, la fiscalia va rebaixar les estimacions inicials del Tribunal de Comptes sobre la xifra presumptament desviada. En concret, va passar dels 9,5 milions calculats per l’òrgan fiscalitzador a 3,1 milions d’euros.
Societat Civil Catalana (SCC), que exerceix també l’acusació i que es va adherir al moviment de la fiscalia, també va rebaixar la demanda en aquest import, per la qual cosa va quedar en 5 milions d’euros contra 11 ex-alts càrrecs del govern.