Tres figures de Lego orbiten ara mateix Júpiter

  • Fetes d'un material especial, són a la nau Juno, que va entrar en òrbita del planeta dilluns

VilaWeb
Redacció
06.07.2016 - 09:46

A bord de la nau espacial Juno, que des de dilluns orbita Júpiter, no hi ha cap tripulant; tan sols uns quants aparells de medició que permetran observar el planeta més gran del sistema solar de més a prop i a un nivell de detall que no s’havia pogut fer mai abans. Però, a més, a bord de la Juno també hi ha tres figures de Lego, que han viatjat durant cinc anys des de la Terra a Júpiter, suportant la gran velocitat, la radiació i les temperatures extremes a què han estat sotmeses. Són les reproduccions en figura de Lego de Galileo Galilei, del déú romà Júpiter i de la seva muller, Juno.

El gener del 1610 Galileo Galilei va observar per primera vegada els quatre satèl·lits més grans dels seixanta-tres que té el planeta, els anomenats satèl·lits galileians, que són Ió, Europa, Ganimedes i Cal·listo. Durant uns quants dies va observar que els petits estels que observava al voltant de Júpiter el giravoltaven, que l’orbitaven. Per això el nom del físic i matemàtic toscà ha estat vinculat per sempre al del planeta gegant; i aquesta és la raó per la qual és una de les tres figures de Lego a bord de la sonda Juno, sostenint una maqueta del planeta i el seu telescopi. El déu Júpiter té a les mans un feix de llamps i Juno, una lupa, simbolitzant la cerca del coneixement.

Aquestes figures no són pas convencionals, sinó que són fetes d’una sola peça d’al·lumini, perquè poguessin suportar les condicions extremes del viatge.

Captura de pantalla 2016-07-06 a les 9.41.20

Aquesta iniciativa forma part d’un projecte conjunt de la NASA amb Lego per a la difusió del coneixement científic. L’agència espacial anima la gent a participar en el concurs de Lego amb la NASA de construcció models de com serà el futur de l’exploració espacial. ‘Hem posat aquestes figures de Lego a bord de la Juno per a inspirar i motivar la canalla, perquè comparteixin l’entusiasme per l’exploració espacial’, diu Scott Bolton, el principal investigador del projecte Juno.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor