Tres escumosos Corpinnat reben la millor puntuació a la nova Guia de Vins de Catalunya

  • La comarca del Priorat, amb la DO Montsant i la DOQ Priorat, acapara el nombre més gran de guardons, seguida de la DO Empordà

VilaWeb
Els representants dels tres escumosos de Corpinnat més ben valorats per la 'Guia': Gramona, Recaredo i Sabaté i Coca.
Montserrat Serra
15.11.2021 - 21:50
Actualització: 16.11.2021 - 13:02

A l’Espai Fòrum de Barcelona, s’ha fet la festa i la presentació de la catorzena edició de la Guia de vins de Catalunya i del Rosselló 2022, que conté 1.258 vins tastats a cegues i puntuats, de 220 cellers de Catalunya i el Rosselló. Els tres vins més ben puntuats de la guia enguany són tres escumosos de Corpinnat, tots tres amb una puntuació de 9,86: Enoteca Gramona Brut Nature 2006, de Gramona; Turó d’en Mota 2007, de Recaredo; i Sabaté i Coca Reserva Familiar 2012, de Sabaté i Coca. Per primera vegada en les catorze edicions de la guia, tres escumosos s’emporten aquest premi ex aequo.

A més, entre les conclusions dels impulsors de la Guia, Jordi Alcover i Sílvia Naranjo, es destaca una proposta radical, que es desprèn de l’estudi que també conté el volum. Alcover l’ha anunciat així: “Proposem un canvi potent: passar tots els vins de varietats foranes a la DO Catalunya.” D’aquesta manera, les denominacions d’origen marcades pel terrer només elaborarien vins de varietats autòctones o tradicionals. La proposta es presenta amb la voluntat de reordenar el sector del vi a Catalunya, tot potenciant aquestes varietats tradicionals.

Entre els altres guardons, es destaquen els que han recollit cellers de la DO Montsant (set premis) i de la DOQ Priorat (quatre), les dues denominacions d’origen que conté la comarca del Priorat. D’aquest territori han estat els tres millors vins negres, ex aequo: les Tallades de Cal Nicolau 2016, Orto Vins, DO Montsant; Scala Dei Masdeu 2016, Scala Dei, DOQ Priorat; Venus de la Figuera 2017, Venus la Universal, DO Montsant; i Teixar 2016, Vinyes Domènech, DO Montsant.

També el millor vi de garnatxa negra, ex aequoScala Dei Masdeu 2016, Scala Dei, DOQ Priorat; i Venus de la Figuera 2017, Venus la Universal, DO Montsant. El millor vi ranciMemòries del Priorat, Costers del Priorat, DOQ Priorat. El millor vi de garnatxa peludaTeixar 2016, Vinyes Domènech, DO Montsant. El millor vi de garnatxa blancaDecalpino 2018, Mas de l’Abundància, DO Montsant. El millor vi de carinyena negraVinyes Velles de Samsó 2017, Vinyes Domènech, DO Montsant. I el millor vi de varietat recuperadales Tallades de Cal Nicolau 2016, Orto Vins, DO Montsant.

També s’ha premiat un Priorat entre els millors vins brisats, que han estat tres, ex aequo. Millor vi brisatBlanc de Closos 2019, Costers del Priorat, DOQ Priorat; Trementinaire 2018, Herència Altés, DO Terra Alta; i Contrapàs 2019, Vinyes dels Aspres, DO Empordà.

Precisament, per als vins de la DO Empordà ha estat un bon any de guardons (sis premis): el millor vi blancVd’O 6.18 2018, Vinyes d’Olivardots, que també s’ha endut el premi al millor vi de carinyena blanca; el millor vi de garnatxa rojaSingulars Garnatxa Roja 2019, Mas Llunes; el millor vi de picapoll blancPla de Tudela 2019, Anna Espelt; i el millor vi de muscatFlor d’Albera 2018, Celler Martí Fabra.

També contenen vins premiats de la DO Empordà algunes altres categories. El millor vi dolçMasia Pairal Can Carreras Garnatxa, DO Empordà; juntament amb el Vimblanc, Cellers Unió, vi sense DO, que ha obtingut la mateixa puntuació.

A diferència d’anys anteriors, territoris com la DO Terra Alta i la DO Pla de Bages no han obtingut les puntuacions més altes, tot i que són territoris vinícoles en alça.

La resta de premis que s’han atorgat són: el millor vi rosatla Pell Vi Clar Parcel·la el Vinyet 2019, Lagravera, vi sense DO; i Quinze 2020, Ramon Andreu, DO Terra Alta. Millor vi de trepat negrela Fontvoltada 2018, Abadia de Poblet, DO Conca de Barberà. Millor vi de macabeuSingular Àmfora Blanc 2017, Collbaix – Celler el Molí, DO Pla de Bages. Millor vi de pansa blanca – xarel·loel Badiu 2020, Vins de la Memòria, DO Alella. Millor vi de xarel·lo vermellVermell 2019, Can Descregut, DO Penedès. I Millor vi de sumoll negreSumoll de Solergibert 2019, Celler Solergibert, DO Pla de Bages.

Durant la cerimònia, també s’ha lliurat el premi honorífic, que ha estat per a Joan Juvé Santacana, president de Juvé & Camps.

Les reaccions

Marcel Sabaté, copropietari del celler Sabaté i Coca.

Les categories de millor escumós i de vi més ben puntuat de la Guia no s’han donat fins al final, de manera que els tres escumosos de Corpinnat han capgirat la percepció final que es tenia de tota la gala i l’han connotat, sobretot en detriment de la DO Cava, que no ha rebut cap premi. Recordem que Corpinnat és una associació de cellers del Penedès que es trobaven adscrits a la DO Cava i l’any 2017 en van sortir i per aplegar-se sota aquesta nova marca. Gramona, Recaredo i Sabaté i Coca són tres dels cellers destacats.

Per a Marcel Sabaté, copropietari del celler Sabaté i Coca, ha destacat que és un premi a la constància, per a fer un vi de finca, que en el món dels escumosos no és una pràctica tan estesa. “És un honor rebre aquesta distinció. I és que aquest Reserva Familiar 2012 neix d’una vinya plantada fa noranta-cinc anys. Jo puc parlar de l’ànima d’aquest vi. Aquest és un dels principis de Corpinnat: tenim vinyes pròpies, tenim en compte el pagès, defensem les varietats autòctones… La nostra proposta és una manera d’ordenar el territori, de dir que tenim una història, que fem viticultura mediterrània.” I sobre la proposta de Jordi Alcover, és contundent: “Si som capaços d’ordenar les varietats històriques, podem ser imbatibles, únics al món. Ara, és un procés que cal fer amb temps, perquè els cellers s’hi puguin adaptar.”

Hem trobat plegats els enòlegs Joan Asens, del celler Orto Vins de la DO Montsant, i Ricard Rofes, enòleg del celler Scala Dei de la DOQ Priorat. Els seus vins han estat destacats com a millors vins negres de la Guia, ex aequo. Estaven contents i de bon humor. Quan els hem demanat sobre els resultats, Asens, divertit, ha deixat anar: “Els de Corpinnat ens han passat la mà per la cara!” I Rofes, centrant-se, ha dit: “Aquests premis són un orgull per a la comarca”, amb voluntat de concòrdia entre la DOQ Priorat i la DO Montsant, que, tot i ser totes dues del Priorat, tenen línies de treball diferents.

D’esquerra a dreta, els enòlegs Ricard Rofes i Joan Asens.

Sobre la proposta dels impulsors de la Guia, Joan Asens ha dit que el seu celler ja la practicava, perquè a Orto només treballen amb varietats autòctones i el raïm de les dues hectàrees d’una vinya de cabernet sauvignon que tenen ja fa anys que el venen a un celler adscrit a la DO Catalunya. En canvi, Rofes té més dubtes i es demana quines són les varietats catalanes, des de quan una varietat es pot considerar autòctona. El debat ja és a taula.

S’ajunta a la conversa un tercer enòleg, Andreu Fernàndez, coautor del millor vi de garnatxa blanca, el Decalpino 2018 del Mas de l’Abundància, DO Montsant, i del millor vi negre de Vinyes Domènech, Teixar 2016, també DO Montsant, que neix d’una vinya del 1900. Ell considera que el premi és un reconeixement a l’esforç que representa elaborar aquests vins i és una gran satisfacció que es valorin tan bé, quan hi ha tants cellers que ho fan tan bé. I destaca: “Aquests premis no són un reconeixement a qui els fa, sinó al lloc d’on venen, perquè són vins de paratge.” Amb tot, recorda que els vins del Priorat destacats són fets per una fornada d’enòlegs joves, formats a l’Escola d’Enologia de Falset, que coneixen bé el territori. Sobre la proposta de separar les varietats autòctones de les foranes, Fernàndez no la considera adequada: “A Catalunya tenim microclimes on les varietats foranes s’han adaptat i donen vins de qualitat.”

Núria Altés, copropietària del celler Herència Altés.

També hem parlat amb Núria Altés, copropietària del celler Herència Altés, que ha obtingut un dels premis al millor vi brisat, amb el Trementinaire 2018. “Aquest vi, diu, és un homenatge a les arrels dels vins de la Terra Alta, vins amb una mica d’oxidació, que ens recorda la bóta del racó. Li vam posar Trementinaire per l’aroma herbàcia i de sotabosc que dóna aquest vi i per fer un homenatge a aquestes dones valentes.” Per a Núria Altés, tot i que enguany la DO Terra Alta només ha aconseguit dos premis a la Guia, aquest territori vinícola viu un gran moment, un moment molt dolç, i això es reflecteix al mercat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor