24.05.2017 - 17:19
Camfic i la Societat Catalana del dolor elaboren un document de consens
BARCELONA, 24 (EUROPA PRESS)
Un 31% de la població més gran de 15 anys a Catalunya pateix dolor crònic no oncològic (DCNO), una aflicció persistent en el temps superior als tres mesos de forma continuada o intermitent més de cinc dies per setmana.
Són dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (Esca) del 2014 recollides per la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic) i la Societat Catalana del Dolor que han elaborat un document de consens, han informat aquest dimecres en un comunicat.
El document de consens, que ha comptat amb el suport de la farmacèutica Grünenthal, vol donar pautes sobre el tractament farmacològic per evitar els errors més freqüents en la manipulació de medicaments contra el dolor, sobretot quan es tracta de pacients pluripatològics i polimedicats.
També ofereix pautes sobre el diagnòstic dels diferents tipus de dolor crònic, sobre el tractament no farmacològic i els criteris de derivació i coordinació des de l’Atenció Primària amb les Unitats de Dolor hospitalàries.
Més del 50% de les consultes d’atenció primària estan relacionades amb el DCNO i, normalment, són aquests professionals els primers a diagnosticar i tractar malalties que causen dolor, tant agut com crònic, per la qual cosa són “l’eix central de l’assistència al pacient amb dolor”.
Ambdues societats han remarcat que és bàsic que l’Atenció Primària proporcioni una atenció segura, amb una atenció sanitària integral que englobi prevenció, diagnòstic correcte dels diferents tipus de dolors, tractament farmacològic i no farmacològic adequat, i una coordinació àgil entre diferents nivells assistencials.