Condemnat a tres anys i mig de presó un jove per una pallissa homòfoba al metro de Barcelona

  • El jutjat absol l'altre acusat perquè considera que no va participar en l'agressió

VilaWeb

ACN

22.07.2022 - 16:22
Actualització: 22.07.2022 - 16:32

El jutjat penal número 20 de Barcelona ha condemnat a tres anys i mig de presó un jove per haver agredit a un altre jove homosexual al metro de la ciutat el gener de 2019. El jutjat el condemna per un delicte de lesions greus amb l’agreujant de discriminació per raó d’orientació sexual i li prohibeix comunicar-se o aproximar-se a menys de 1.000 metres de la víctima durant quatre anys i mig. Tanmateix, l’absol dels delictes d’intent de robatori amb violència i contra la integritat moral. A més, l’haurà d’indemnitzar amb 11.430 euros per les lesions, les seqüeles i els danys morals. S’enfrontava a cinc anys de presó. Els altres dos encausats han quedat absolts.

Segons que considera provat la sentència, cap a les 6.00 del 12 de gener de 2019 la víctima va accedir a un dels vagons de la línia 1 del metro a l’estació de Rocafort en direcció a Fondo per anar a treballar. A dins del vagó hi havia els tres jutjats acompanyats de dos menors d’edat que tornaven d’una discoteca de l’Hospitalet de Llobregat i anaven cap a Sant Adrià i Badalona, on vivien. La víctima portava una samarreta amb un os i el text en anglès: “Alimenta’m i digues-me que sóc guapo”.

Quan els acusats i els menors la van veure es van aixecar i s’hi van apropar. Un dels menors, que ja va ser jutjat i va acceptar els fets i els delictes a canvi de vint-i-dos mesos de llibertat vigilada, es va asseure just al costat de la víctima, que es va sentir incòmoda i es va canviar de seient, però el menor es va tornar a asseure al seu costat i s’hi va repenjar. Quan la víctima li va recriminar l’actitud, el menor es va aixecar i li va cridar: “Aixeca’t, d’home a home. O què passa, que no ets un home? Posa’t dret, marieta. Què passa, que ets un marieta?”. Els tres acusats majors d’edat es reien de la situació i animaven el menor.

El jove es va reafirmar en la seva orientació sexual i li va contestar: “Sí, sóc marieta, i tu ets burro.” A partir d’aquí, l’agressivitat del menor va créixer i va pretendre de violentar-lo i desafiar-lo perquè es barallessin. En aquest punt, la víctima va dir: “Pega’m, si vols. M’aixecaré, però per avisar seguretat”. Quan el menor va intentar d’abalançar-se contra la víctima, aquesta es va dirigir a l’intèrfon del vagó i va contactar amb la conductora del comboi, cosa que va provocar que els agressors paressin en la seva actitud. La víctima va baixar a la parada d’Urquinaona per anar a buscar la línia 4, pensant que els agressors seguien al vagó. Però aquests també van baixar i van seguir-lo per l’andana tapant-se amb caputxes.

Un cop a les escales de l’andana al vestíbul, el menor va córrer cap a la víctima per l’esquena i li va propinar un fort cop de puny al coll que el va fer caure a terra. El menor i un dels acusats van aprofitar la situació per fer puntades de peu i de puny a tot el cos de la víctima, especialment la cara. Els altres dos acusats, conclou la sentència, o van passar de llarg o van intentar parar l’agressió. Quan els vigilants de seguretat van arribar, van parar en l’agressió.

A conseqüència de l’atac, la víctima va patir diverses ferides i lesions a la cara i ansietat posttraumàtica, i va requerir baixa laboral, punts de sutura, medicació i psicoteràpia durant dos mesos.

El president de l’Observatori contra l’Homofòbia, Eugeni Rodríguez, ha valorat positivament la sentència perquè veu imprescindible consolidar el transport públic com un espai amable i segur. També ha destacat la importància de la coordinació entre els diferents operadors i administracions, especialment amb la fiscalia i l’ajuntament de Barcelona.  Marc Serra, regidor de Drets de Ciutadania i Participació, creu que la sentència contribueix a una reparació que feia tres anys i mig que s’esperava.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor