Trenta equips es disputen l’Eurocopa de les minories

  • La tercera Europeada es juga des d'avui fins el 26 de juny al Tirol del Sud

VilaWeb
Redacció
17.06.2016 - 22:00

Amb l’Eurocopa de França en joc des de fa dies, avui arrenca al Tirol del Sud una competició paral·lela, l’Europeada, que dóna l’oportunitat de jugar internacionalment seleccions de minories nacionals i culturals d’Europa excloses de la UEFA. El torneig, en què participen vint-i-quatre equips maculins i per primera vegada sis de femenins, és organitzat des del 2008 per la Federal Union of European Nationalities (FUEN) i es disputa cada quatre anys amb la intenció d’aprofitar l’atenció mediàtica que genera l’Eurocopa dels estats (més Gal·les, enguany) per fer augmentar el coneixement de les minories nacionals i la diversitat lingüística al continent europeu.

En aquesta tercera Europeada, coordinada amb l’associació local Verband der Sportvereine Südtirols, hi participen així equips de tàtars de Crimea, de turcs de Grècia, d’hongaresos d’Eslovàquia i de Romania, de croats de Sèrbia i de serbis de Croàcia, de les minories alemanyes de Dinamarca, Hongria, Polònia i Rússia, d’eslovens de la Caríntia, d’eslovacs d’Hongria, de danesos d’Alemanya i d’un combinat de minories d’Estònia, a més d’aromanesos, gitanos, occitans, manxs, frisons, címbrics, ladins i romanxs, sòrabs i sud-tirolesos, els dominadors de la competició gràcies a la victòria en les dues edicions anteriors de l’Europeada: la del 2012, que es va jugar a Lusàcia, i la del 2008, que es va disputar al cantó suís dels Grisons amb la participació de l’únic equip de catalans fins ara, el Catalunya Endavant.

A més del vessant esportiu, a l’Europeada tenen lloc celebracions culturals seguint l’objectiu de la FUEN, que és de ‘preservar i promoure la identitat, la llengua, la cultura, els drets i les característiques úniques de les minories europees’. Dimecres vinent, per exemple, la competició futbolística s’aturarà en ocasió del Dia de la Cultura, amb visites a museus i institucions de les minories ladina i alemanya del Tirol del Sud, a més de concerts. Per Susann Schenk, secretària general de la FUEN, després de dues edicions reeixides ja es pot parlar d’una ‘família Europeada’ que ara, al Tirol del Sud, ha crescut tant en nombre d’equips com de torneigs, atès que per primera vegada també n’hi haurà un de femení format per les seleccions sòraba, sud-tirolesa, occitana, ladina, romanxa i alemanya de Rússia.

Antecedents
L’Europeada té alguns antecedents. El novembre del 2006, enmig del ressò encara proper del Mundial a Alemanya, es va fer a Ièras (Occitània) el primer Viva World Cup, un campionat de futbol en què van participar quatre equips nacionals sense reconeixement de la FIFA: Camerun del Sud, Mònegue, Occitània i Sápmi. El torneig va ser organitzat per l’NF-Board, una associació fundada el 2003 per representar futbolísticament les nacions i pobles no reconeguts internacionalment, per motius polítics o esportius.

Després de cinc edicions de la Viva World Cup (el 2006 a Occitània, el 2008 a Sápmi, el 2009 a la Padània, el 2010 a Gozo i el 2012 al Kurdistan), l’NF-Board va esclatar internament el 2013 i en va agafar el testimoni la Confederació d’Associacions de Futbol Independent (ConIFA), ‘la comunitat de futbol més important fora de la FIFA’. Aquesta nova entitat ja va organitzar el 2014 la primera Copa Mundial de Futbol a Sápmi, que ha tingut continuïtat fa just un mes amb una segona edició a la ‘república fantasma’ d’Abkhàsia, en què han participat dotze seleccions.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor