14.11.2017 - 22:43
|
Actualització: 14.11.2017 - 23:38
El Col·lectiu Praga, format per juristes, ha promogut dos recursos –un, signat per trenta-cinc diputats del Parlament de Catalunya, i un altre, per 263 ciutadans– per a demanar al Tribunal Suprem espanyol que anul·li la convocatòria de les eleccions del 21-D. Entre els signants del segon recurs, 144 són juristes d’aquesta entitat i de l’associació Drets.
En el primer, estableix el dret dels diputats a mantenir-se en els càrrecs públics sense ‘pertorbacions il·legítimes’, en referència a l’aplicació de l’article 155 i la dissolució del parlament, que ‘va posar fi al seu mandat d’una manera inconstitucional’.
El segon recurs assegura que la convocatòria significa una ‘vulneració del dret fonamental a participar en els afers públics mitjançant representants’, car la dissolució del parlament la va fer un òrgan –el president espanyol– ‘manifestament diferent de qui té la competència per a fer-ho’, és a dir, el president de la Generalitat. Això, segons els juristes, vulnera el dret dels ciutadans a ser representats pels diputats fins que no s’hagi acabat la legislatura tal com preveu la llei.
L’objectiu d’aquests dos recursos és que el Suprem espanyol plantegi la qüestió d’inconstitucionalitat dels acords del consell de ministres i el ple del senat espanyol en aplicació del 155.