Trencar el control de la frontera: l’estratègia rere la crisi entre Veneçuela i els seus veïns

  • L'intent de fer entrar ajut 'humanitari' pretén que el govern no controli les fronteres

VilaWeb
Redacció
24.02.2019 - 03:17
Actualització: 24.02.2019 - 10:42

Ahir hi va haver incidents importants i difícils d’aclarir en punts de la frontera de Veneçuela amb Colòmbia i amb el Brasil. Com a resposta, el govern de Nicolás Maduro ha ordenat el tancament de les que a la pràctica són gairebé totes les fronteres terrestres, tret de la disputada línia de demarcació amb Guaiana.

Els incidents es deuen al fet que vehicles que afirmaven portar ajut humanitari, d’organitzacions i estats que reconeixen com a president el president del parlament Juan Guaidó, han intentat entrar a Veneçuela sense respectar els passos de frontera oficials establerts ni les condicions adoptades pel govern.

L’estratègia intenta trencar el control governamental de la frontera, intacte fins ara. I per això es fa de manera simultània en quatre punts diferents.

En la frontera entre Colòmbia i Veneçuela, on la situació és més crispada, procuren fer servir sobretot tres punts d’entrada pròxims a la ciutat de Cucuta. Es tracta dels ponts de la Unión, Francisco Santander, Tienditas i Simón Bolívar. El de Tienditas curiosament no s’havia fet servir mai perquè Colòmbia sempre s’havia negat a acceptar el dret de pas pel pont. Dos dels incidents importants de la jornada han passat en els altres. Al Simón Bolivar és on uns militars veneçolans han desertat després d’haver estavellat els seus cotxes contra la instal·lació que fa de frontera i al Francisco Santander és on s’ha cremat un camió de l’anomenat ajut humanitari en unes circumstàncies no aclarides.

Mentrestant, a la frontera amb el Brasil l’intent de penetració es fa en el tram entre Paracima i Santa Elena de Uairén, on avui a la matinada també hi ha hagut incidents amb diversos morts.

Finalment un vaixell que prové de Puerto Rico prova d’arribar a Puerto Cabello, uns dos-cents quilòmetres al nord de Caracas.

L’oposició afirma que els combois que volen entrar al país transporten ajut humanitari, cosa que el govern nega. Segons que asseguren es tracta d’un intent de l’oposició de prendre el control de les fronteres de Veneçuela.

Ara fa un mes, el 23 de gener, els Estats Units van reconèixer el cap opositor, Juan Guaidó, com a ‘president encarregat’ de Veneçuela, reconeixement acompanyat pel de molts països americans i de la Unió Europea. La Unió Europea va exigir la convocatòria d’eleccions en vuit dies, però el període va passar sense conseqüències.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor