Un ‘Trencadís’ de poetes i músics d’arrel donen el tret de sortida a la Fira Mediterrània de Manresa

  • El certamen recupera la presencialitat després d'un any atípic per la pandèmia

VilaWeb

ACN

14.10.2021 - 22:37
Actualització: 14.10.2021 - 22:43

La dolçaina, el flabiol, el fiscorn, l’acordió diatònic o la gralla. Són només cinc dels més d’una vintena d’instruments d’arrel tradicional que s’han donat cita avui en l’estrena de ‘Trencadís’. Es tracta de la primera proposta artística de l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya (OMAC), formada per trenta-un joves especialitzats en instruments tradicionals dels Països Catalans. Una obra firmada pel músic Dani López i amb la veu d’ Anna Ferrer, que combina un repertori d’elements tradicionals amb versos de Juana Dolores, Enric Casasses, Josep Pedrals o Clara Fiol. La proposta ha servit per inaugurar la 24a Fira Mediterrània de Manresa, que recupera la presencialitat després d’un any atípic per la pandèmia. El certament ofereix seixanta-set propostes musicals i escèniques, de les quals quaranta-tres són estrena.

Com sonava la música d’arrel tradicional catalana abans de l’era d’Internet i la forta influència de la cultura comercial. Per esbrinar-ho, el compositor Dani López va agafar el recull ‘A peu pels camins del cançoner’, d’Artur Blasco, un treball que inclou 1.500 cançons populars del Pirineu. Després va començar la recerca de poetes contemporanis i va escriure els nous arranjaments. Els poemes que es musiquen a ‘Trencadís’ són versos d’Anna Gual, Sònia Moya, Rosa Vilanova, Juana Dolores i Enric Casasses.

L’OMAC ha estat realitat gràcies a la implicació del Tradicionàrius, la Fira Mediterrània de Manresa, la Marfà de Girona, i els ajuntaments de les ciutats on actuarà l’orquestra aquest mateix 2021 després de l’estrena d’aquest vespre a Manresa: Olot, Tarragona, Vilafranca del Penedès i Sant Cugat del Vallès.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor