Es trenca la tradició parlamentària de la samarreta “Xàtiva renaix de les cendres”

VilaWeb

Redacció

10.06.2024 - 16:50
Actualització: 10.06.2024 - 17:44

D’ençà del 2012, cada vegada que s’ha constituït el parlament, amb la proclamació dels diputats electes i l’elecció dels membres de la mesa que governa la institució, un diputat independentista i d’esquerres ha vestit una samarreta amb el lema “Xàtiva renaix de les cendres”. Va esdevenir tota una tradició parlamentària, però totes les històries tenen una fi. Avui, cap diputat no l’ha duta.

El primer de dur-la va ser David Fernàndez, aleshores diputat de la CUP, i el 2015 va donar-la a Lluís Llach –ara president de l’ANC–, que entrava al parlament com a diputat de Junts pel Sí. Després de la proclamació d’independència i la suspensió de l’autogovern amb el 155, Llach va lliurar la samarreta a Ruben Wagensberg, diputat d’ERC i impulsor de la plataforma Casa Nostra Casa Vostra. I Wagensberg la va lliurar a Dolors Sabater, ex-batllessa de Badalona i cap de llista de la CUP-Guanyem, per a continuar la tradició. Quatre diputats i una mateixa samarreta, que, en origen, havia estat un regal del cantautor xativí Feliu Ventura a David Fernàndez després d’un concert a les festes de Gràcia.

El disseny de la samarreta és de Xàtiva Renaix, una associació de xativins creada el 2012 com a oposició al govern local, llavors encapçalat per Alfonso Rus (PP), per les seves polítiques urbanístiques, ambientals i lingüístiques. També han reivindicat el record de la crema de la ciutat i de l’apel·latiu “socarrat” que fa referència als veïns de Xàtiva. “És una samarreta que naix de la necessitat de renàixer de les cendres de 1707, quan els antecessors dels actuals reis d’Espanya van ordenar de cremar la ciutat i esborrar la seua memòria canviant-li el nom com a càstig per la defensa que els habitants havien fet de la ciutat davant de les seues tropes”, explicà Ventura a VilaWeb.

L’arribada de la CUP al parlament va significar un petit terrabastall per l’omissió del codi de vestimenta formal fins aquell moment habitual entre els diputats i que, d’aleshores ençà, s’ha esquerdat també en altres grups polítics. David Fernàndez, cap de llista de la CUP en les primeres eleccions al parlament en què concorria la candidatura, va començar el seu pas per la política institucional amb aquesta samarreta negra, i la va dur també en el darrer ple de la legislatura, com a manera d’indicar que tancava un cicle, atès que llavors els estatuts de la CUP no permetien de repetir mandat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor