Treballadors municipals de Barcelona protesten pel tancament del Pamem i demanen transparència

  • L'Ajuntament encarrega una auditoria sobre els 22,9 milions de dèficit de la mútua municipal

VilaWeb
Redacció
20.06.2017 - 11:44

L’Ajuntament encarrega una auditoria sobre els 22,9 milions de dèficit de la mútua municipal

BARCELONA, 20 (EUROPA PRESS)

Treballadors de l’Ajuntament de Barcelona han protestat aquest dimarts en la comissió municipal de Drets Socials per la supressió de la mútua municipal Institut de Prestacions d’Assistència Mèdica al Personal Municipal (Pamem), i han exigit més transparència.

L’Ajuntament i la Conselleria de Salut de la Generalitat van acordar a l’abril integrar els 8.279 usuaris –2.626 funcionaris en actiu i la resta, pensionistes i beneficiaris– coberts pel Pamem al sistema de cobertura pública del Servei Català de Salut (CatSalut).

Treballadors i sindicats com UGT, CC.OO., Csif i Sapol han acudit a la comissió, que ha abordat el tancament del Pamem encara que es votarà en el ple de la setmana vinent, després que tots els grups de l’oposició hagin expressat la seva reserva de vot i hagin coincidit a demanar diàleg al Govern de BComú i PSC, que ha votat a favor.

El Pamem és una entitat pública participada per l’Ajuntament –amb un 60%– i la Conselleria de Salut –amb un 40%– adscrita al Consorci Sanitari de Barcelona (CSB), que el consistori va crear el 1950 per oferir assistència sanitària als funcionaris i que va arribar a atendre més de 32.000 persones.

La comissionada de Salut, Gemma Tarafa, ha destacat en la seva intervenció que, des del Govern d’Ada Colau, són “conscients que un canvi com aquest pot generar inquietud, por, incertesa i fins i tot descontent”, per la qual cosa han impulsat diverses mesures per acompanyar els usuaris durant el procés.

Així, han celebrat 20 sessions informatives a les quals han assistit unes 900 persones; han registrat 5.650 trucades tant rebudes com realitzades, i 374 pensionistes ja han passat al CatSalut, davant el que treballadors han dit que ho han fet enganyats i l’han acusat de mentir.

Tarafa ha explicat que han encarregat una auditoria per aclarir com s’ha generat el dèficit de 22,9 milions, i s’han ofert a crear una comissió de seguiment del procés per compartir informació amb els usuaris.

“MALA GESTIÓ”

La secretària general de CC.OO. a l’Ajuntament, Maria Rosa Tomàs, ha criticat una “falta de transparència en tot el procés” i ha asseverat que la mala gestió de la mútua no hauria de suposar que els treballadors del consistori deixin de tenir un dret que ja tenien.

El representant del Sindicat d’Agents de la Policia Local (Sapol) Manel García ha demanat que es mantingui el Pamem i ha recordat que la Guàrdia Urbana i els Bombers de Barcelona són els col·lectius que més afiliats tenen, i ha sostingut que s’ha arribat a aquesta situació per una “mala gestió”.

El secretari d’organització del Csif a l’Ajuntament, Eugenio Zambrano, ha expressat el rebuig del sindicat a la supressió del Pamem, i ha lamentat que usin el dèficit com un argument per fer-ho: “El dèficit l’han generat ells” per aquesta mala gestió, segons ell.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor