08.06.2017 - 13:58
BARCELONA, 8 (EUROPA PRESS)
Un grup de treballadors de les empreses de distribució col·laborativa Deliveroo, Glovo i Stuart han creat la plataforma Riders per Drets Bcn per reivindicar els seus drets laborals davant “la precarietat progressiva” que sofreixen.
En una roda aquest dijous, Mireia Herrera, membre de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), i dos treballadors de Deliveroo han explicat que la plataforma pretén “acabar amb la situació precària del sector” i inclou un decàleg de drets fonamentals que 130 treballadors de Deliveroo van enviar a l’empresa.
La missiva, que informava de la configuració del col·lectiu i aglutinava les reclamacions del col·lectiu en set peticions, va ser enviada a l’empresa a través burofax però, segons els treballadors, encara no ha tingut resposta i asseguren que Deliveroo només els ha rebut individualment sense reconèixer-los de forma col·lectiva.
Reclamen una jornada laboral de 20 hores a la setmana, poder treballar més hores en funció de l’antiguitat en l’empresa, que tot consti per escrit, una pòlissa d’assegurança per a accidents laborals, retribucions més altes per a aquells que porten més temps en l’empresa i un plus per a dies de pluja, a causa del perill que suposa, i també quan la comanda sigui més lluny.
“Es tracta de les condicions mínimes per poder subsistir a través d’aquest treball”, ha apuntat un treballador, que ha demanat equilibrar els guanys i la productivitat entre l’empresa i els treballadors.
“FALSOS AUTÒNOMS”
Els signants també han criticat que estan en situació de “falsos autònoms”, ja que malgrat tenir una alta relació de dependència amb l’empresa han de donar-se d’alta d’autònoms, cosa que, en les condicions de treball que tenen, afirmen que no els surt a compte.
Per la seva banda, Mireia Herrera ha explicat que aquestes empreses cerquen gent que està estudiant per la seva flexibilitat, alguna cosa que, assegura, no significa que hagi de ser una feina precària.
La representant sindical també ha manat un avís a Deliveroo perquè s’atingui les reclamacions dels seus treballadors, abans que iniciïn una campanya que involucri tant a usuaris com a restaurants.
El col·lectiu, que neix a Barcelona i s’emmarca al territori espanyol, s’uneix a les mobilitzacions com la qual ja va tenir lloc a Londres contra les empreses de distribució.