Treballadors de la Generalitat de Girona ballen ‘La Santa Espina’ per reclamar la llibertat dels presos polítics

  • També s'ha llegit un text del musicòleg Joaquim Rabaseda que recorda la censura que va patir la sardana el 1924

VilaWeb

ACN

27.04.2018 - 14:47
Actualització: 27.04.2018 - 16:50

Uns 300 treballadors de la delegació de la Generalitat a Girona han cantat i ballat ‘La Santa Espina’, per a reclamar la llibertat dels presos polítics i la fi de l’aplicació de l’article 155 a Catalunya. L’acció també ha servit per recordar la censura que va patir aquesta sardana. De fet, després de la ballada s’ha llegit un text escrit pel musicòleg i historiador Joaquim Rabaseda, que recordava la prohibició de la peça el 1924. En concret, el text explica que els balladors de la ‘Santa Espina’ cantaven ‘Els Segadors’ mentre dansaven, un fet que va provocar la censura immediata per part del governador civil de l’època. L’Assemblea de Treballadors per la Defensa de les Institucions Catalanes (ADIC) ha explicat que l’acció buscava donar un ‘to cultural’ a la reivindicació que fan cada divendres, coincidint amb la setmana de Sant Jordi.

Els membres d’ADIC han sortit a les dotze del migdia a les escales de la delegació de la Generalitat de Girona a realitzar l’acte de protesta. Aquesta vegada, però, també han utilitzat part de l’esplanada on han fet tres sardanes concèntriques. A més, els treballadors vestien tots de negre amb un motiu de color groc, per tal de visualitzar al màxim la reivindicació.

Un cop ha acabat el ball, s’ha llegit l’escrit de Rabaseda on es recordaven les paraules del governador civil que va decidir prohibir La Santa Espina. ‘Tot i que ho sento per la música no puc permetre que se’n faci un acte  polític’, assenyalaven les paraules del governador. ‘Que avui, ballar i cantar La Santa Espina, retorni la veu del poeta i el cos d’aquells catalans que van fer de la música un compromís polític, un manifest estètic contra la barbàrie del poder irresponsable, un cant per una terra en primavera’, concloïa el manifest de Rabaseda. Un cop llegit el text, els 300 treballadors concentrats han tancat l’acte amb el cant dels segadors, seguits de crits de ‘llibertat presos polítics’.

VilaWeb
VilaWeb

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor