12.12.2015 - 02:00
Avui arriba el plat fort de la commemoració dels 83 anys de les Normes de Castelló, organitzada per la plataforma Castelló per la Llengua. La jornada festiva i reivindicativa comença a les onze del matí a la Plaça Santa Clara, amb una fira d’entitats amb paradetes informatives, animació infantil (amb l’Esplai Pentecosta, contacontes de Rosabel Canós i molt més) i tallers de cultura popular amb el grup de dimonis Botafocs i la Conlloga-Muixeranga de Castelló i la Muixeranga de Sueca. Aquest acte es tancarà amb un dinar i l’actuació del cantautor Toni de l’Hostal.
A les sis del vespre es posa en marxa el tram més reivindicatiu de la jornada, amb la tradicional manifestació que començarà a la Plaça de la Independència (la Farola). El lema de l’acte, ‘Trau la llengua! El valencià, cosa de totes i tots’, vol conscienciar els castellonencs que, perquè ‘el valencià recupere espais, cal que tothom, vinguem d’on vinguem i parlem la llengua que parlem, l’assumim com a cosa pròpia i aportem el nostre granet d’arena per a augmentar-ne l’ús’.
La jornada es clourà en un ambient festiu amb un concert que aplegarà, a partir de les nou del vespre a la Pèrgola, els grups Talps, El Diluvi i Orgull de Classe, amb final de festa a càrrec de Mash Masters.
Amb els actes d’avui es posarà a fi a uns mesos de novembre i de desembre farcits d’activitats de reivindicació de les Normes, organitzades per les entitats que formen part de Castelló per la Llengua, i que han acollit conferències i debats públics, presentació de llibres i la projecció, per primera vegada a Castelló, del documental ‘Sempre Al Tall’, homenatge al grup pioner i referent indefugible de la música al País Valencià.
Les Normes, un acord ortogràfic signat el 21 de desembre de l’any 1932 a Castelló de la Plana, van marcar un punt d’inflexió en la recuperació de l’ús públic del valencià. L’entitat que organitza la jornada d’avui considera que va ser ‘una fita que reivindiquem amb els peus en el present i la mirada en un futur en què volem consolidar el valencià com a llengua comuna i de cohesió social dels valencians i les valencianes’.