Trasplanten a un home el cor d’un porc modificat genèticament

  • Els metges diuen que encara es aviat per garantir la supervivència del pacient però es tracta d’una fita en l’aposta científica d’utilitzar òrgans animals en humans

VilaWeb
Redacció
11.01.2022 - 10:20

L’hospital de Maryland als Estats Units va aconseguir trasplantar amb èxit per primer cop el cor d’un porc modificat genèticament en una persona.  L’operació, altament experimental i que es va fer a un home de 57 anys en estat terminal, va durar vuit hores i suposa una fita en l’aposta científica d’utilitzar òrgans animals en humans. Malgrat això, els metges van explicar que és encara molt aviat per garantir la supervivència del pacient.

El pacient va acceptar sotmetre’s a l’experiment perquè en cas contrari hauria mort si no hagués rebut un altre cor. Estava cansat de provar altres tractaments i es trobava en un estat de la seva malaltia massa avançat per a optar al cor d’un donant. “Era morir o sotmetre’m al trasplantament i jo vull viure. Sé que això és un tret a la foscor, però és la meva elecció”, va explicar David Benett, el pacient trasplantat, en un comunicat emès per l’Escola de Medicina de la Universitat de Maryland. Segons el doctor Bartley Griffith, el cor que va rebre el pacient està creant pols i pressió. “Està funcionant i sembla tot normal, tot i que no sabem que passarà demà”.

Cal tenir en compte que als Estats Units existeix una escassetat aguda d’òrgans i es calcula que una dotzena de malalts en llista d’espera moren cada dia. En total 3.817 nord-americans van rebre òrgans humans el 2021. Es tracta de la xifra més alta mai vista, tanmateix la demanda és encara més elevada. És en aquest context que els científics han vit la importància d’experimentar amb alternatives animals per tal de mitigar la falta de subministrament.

Els investigadors s‘han centrat en especial a desenvolupar porcs amb òrgans que no puguin ser rebutjats per humans. Aquests avenços s’han accelerat recentment gràcies al desenvolupament de les tècniques de clonatge.

El pronòstic de Benett és incert, malgrat que ha superat les primeres 48 hores, les més crítiques. El pacient seguia connectat a una màquina de bypass pulmonar cardíac, que és la que el mantenia viu abans de la intervenció, cosa que no és inusual en receptors de cors. Els metges, però, van indicar que l’òrgan trasplantat a Benett estava fent la major part del treball vital i tenien la intenció de desconnectar-lo de la màquina avui.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor