Trapero: heroi per a la premsa internacional, perseguit per Espanya

  • El major dels Mossos d'Esquadra va rebre elogis per la gestió dels atemptats del 17-A i el referèndum de l'1-O

VilaWeb

Roger Graells Font

21.02.2018 - 22:00

L’espasa de Dàmocles penja sobre el cap de Josep Lluís Trapero, que demà a les nou del matí tornarà a declarar a l’Audiència espanyola davant la jutgessa Carmen Lamela. L’amenaça de presó és ben viva, després d’haver anunciat Lamela que li imputa un altre delicte de sedició per l’actuació dels Mossos d’Esquadra durant el referèndum de l’1-O. Tot i que Trapero va ser destituït per ordre de Rajoy, article 155 en mà, i relegat a fer tasques comunes en una comissaria, aquest nou front pot complicar la seva situació.

L’escrit de citació de Lamela és duríssim contra Trapero. Diu que el major dels Mossos estava supeditat a les ordres del ‘comitè estratègic’ que tenia com a objectiu el referèndum i la proclamació de la independència de Catalunya, i l’acusa de facilitar l’1-O, d’inacció per a desallotjar els col·legis electorals i d’obstruir la policia espanyola i la Guàrdia Civil.

La persecució contra Trapero a l’estat espanyol contrasta amb els elogis que va rebre per part de la premsa internacional arran de la gestió dels atemptats de Barcelona i Cambrils el 17 d’agost i la matinada del 18, i per l’actuació el dia del referèndum. El prestigiós diari alemany Süddeutsche Zeitung va dedicar-li un retrat on el definia com un ‘heroi’ per la gestió del 17-A i l’enaltia per la claredat expositiva en les explicacions públiques que va fer aquells dies juntament amb el conseller Joaquim Forn.

Un altre mitjà que va destacar el rol de Trapero va ser Reuters, que també va qualificar-lo d’heroi per la gestió que va fer de l’1-O. A més, contraposa la ‘gran mesura’ dels Mossos amb la ‘violenta repressió’ de la Guàrdia Civil contra la gent i els col·legis electorals. En el mateix article, Reuters recorda el prestigi que va guanyar-se Trapero en la gestió del 17-A.

El 16 d’octubre, Trapero ja va declarar davant Lamela acusat de sedició per l’actuació dels Mossos el 20 de setembre durant els escorcolls de la Guàrdia Civil a diversos departaments de la Generalitat. A diferència de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, Trapero va poder sortir en llibertat amb mesures cautelars, com ara la retirada del passaport i l’obligació de presentar-se als jutjats i d’estar localitzable per telèfon. Des d’aleshores, no l’havien cridat més a declarar. Com a investigada pel 20-S, també figura la intendent dels mossos Teresa Laplana, igualment en llibertat amb mesures cautelars.

Hi ha una venjança contra Trapero per com van actuar els Mossos arran dels atemptats i del referèndum? Hi ha hagut veus que ho han afirmat. Una de les últimes ha estat la de l’ex-diputada de la CUP Mireia Boya, que exposava el dubte de si el manteniment de Forn a la presó i la causa contra Trapero podien tenir relació amb la seva gestió dels atemptats i el fet que l’estat espanyol no intervingués aquell dia i no pogués impedir el referèndum.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor