07.10.2024 - 12:29
|
Actualització: 08.10.2024 - 14:21
Mig centenar de manifestants van ser ferits el 8 d’agost passat pel gas pebre que els agents antiavalots dels Mossos d’Esquadra van llançar en un dels accessos del parc de la Ciutadella, bo i coincidint amb el retorn del president Carles Puigdemont i la sessió d’investidura de Salvador Illa al parlament. A causa de l’ús d’aquest gas hi ha hagut molts afectats, entre els quals, dos periodistes de VilaWeb, amb dificultats oculars i per a respirar. L’actual director dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha justificat l’ús del gas pebre aquell dia perquè diu que hi havia manifestants violents que eren a punt de trencar la línia policíaca que mirava d’impedir que els manifestants entressin dins el parc. “Es va decidir que el mitjà de contenció menys lesiu i indicat” era el gas pebre, diu Trapero en una carta adreçada a l’Assemblea Nacional Catalana a què ha tingut accés VilaWeb.
L’ANC va demanar explicacions a la consellera d’Interior, Núria Parlon, pel dispositiu policíac dels Mossos d’aquell dia, que va incloure l’activació de l’anomenada operació gàbia, amb què van provar de detenir en va el president Puigdemont, i que va tenir l’episodi polèmic de l’ús del gas pebre. Entitats com ara Irídia van denunciar que no estava pas justificat d’usar-lo, que era desproporcionat.
Aleshores, qui dirigia políticament els Mossos era ERC, amb Joan Ignasi Elena de conseller, que va acusar Puigdemont d’un “comportament impropi” i es va negar a fer autocrítica. Ja amb el PSC al govern i Salvador Illa de president, Trapero fou nomenat director general de la policia, i ha estat l’encarregat de respondre la demanda d’explicacions de l’ANC.
“Us informo que les motivacions policials en què es justifica l’ús d’aquesta eina és perquè la línia policial de seguretat, formada per efectius d’ordre públic, va rebre múltiples empentes amb la finalitat de trencar-la, per part de persones que volien accedir massivament a l’interior del parc per un dels accessos”, diu Trapero en la carta. Afegeix que, segons els comandaments policíacs consultats, hi va haver “accions violentes per part d’algunes persones” que van ser a punt de “comprometre” la línia policíaca, i que, “un cop valorades totes les possibilitats i totes les eines policials de dotació de l’àrea de la Brigada Mòbil” van decidir que el gas pebre era l’òptima.
Trapero afegeix que aquell dia “hi va haver episodis de risc, amb una possible afectació sobre la integritat i la dignitat de persones de rellevància política, afectacions a la seguretat ciutadana i danys als béns”; que les accions que van dur a terme els Mossos van respondre a un dispositiu policíac que pretenia de “garantir la seguretat ciutadana i l’ordre públic, amb l’objectiu que el debat d’investidura del nou president de la Generalitat de Catalunya a l’interior del parlament es portés a terme amb total normalitat”.
En canvi, no entra a valorar el polèmic informe sobre els detalls del dispositiu que els Mossos van lliurar al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena per explicar per què no van ser capaços de detenir Puigdemont. Trapero diu que, sobre aquest informe, no li pertoca de fer valoracions.