El major Trapero, destituït com a cap dels Mossos d’Esquadra

  • Josep Maria Estela, fins ara cap de la regió policíaca del Camp de Tarragona, serà el nou comissari en cap

VilaWeb

Redacció

20.12.2021 - 11:06
Actualització: 21.12.2021 - 06:43

El major Josep Lluís Trapero ha estat destituït com a cap dels Mossos d’Esquadra. Josep Maria Estela, fins ara cap de la regió del Camp de Tarragona, serà el nou comissari en cap dels Mossos, i l’acompanyaran a la prefectura el comissari Eduard SallentRosa Bosch, fins ara sots-cap de la comissaria general de Relacions Institucionals i Mediació.

La decisió arriba set mesos després del nomenament de Joan Ignasi Elena al capdavant del Departament d’Interior, i poc més d’un any després de la restitució de Trapero com a cap dels Mossos. Elena ha anat aplicant canvis en l’estructura del cos, com el trasllat dels lletrats que duen la defensa dels Mossos al gabinet jurídic de Presidència, en un intent de controlar més bé les causes amb agents afectats en què la Generalitat es persona com a acusació.

En la presentació de la nova cúpula dels Mossos, el conseller Elena ha dit que va comunicar la decisió al major “fa dies”, i li ha agraït la tasca feta. Ha expressat “la voluntat de seguir comptant amb la seva experiència els anys vinents”. “Han estat anys difícils al país i al cos per diverses circumstàncies. L’agraïment per això al major, pels moments durs per al país i perquè va estar especialment a l’altura el 17-A.” Elena ha afirmat que “Trapero continuarà vinculat al cos, i aviat acabarem de definir com”.

La trajectòria d’Estela

Estela té cinquanta-un anys i és llicenciat en dret per la Universitat de Lleida, té un màster en polítiques públiques de seguretat i un programa superior de direcció i gestió de la seguretat pública per la Universitat Oberta de Catalunya. Forma part del cos de Mossos d’Esquadra des de l’any 1994 i ha treballat en sis de les nou regions policíaques del país. Ha estat comissari en cap de la regió de les Terres de l’Ebre i de la del Camp de Tarragona, càrrec que ocupava actualment. També ha estat sots-cap de Ponent, inspector en cap de l’àrea bàsica policíaca (ABP) del Bages, sergent en cap de l’ABP del Pallars Sobirà i agent de la unitat de seguretat ciutadana a la comissaria de Figueres, entre més càrrecs.

Ha impartit docència a l’Escola de Policia de Catalunya i l’any 2014 va formar part d’un projecte del comitè de prevenció de la tortura del Consell d’Europa, en el qual va treballar amb la policia d’Albània sobre els procediments de detenció i les garanties dels detinguts.

Eduard Sallent, de quaranta-nou anys, va ser comissari en cap del cos entre el juny del 2019 i el novembre del 2020. També ha estat al capdavant de la Comissaria de Relacions Institucionals, Prevenció i Mediació i de la Comissaria General d’Informació, i actualment és el cap de la regió policíaca Metropolitana Sud. Ha estat també professor de l’Institut de Seguretat Pública fent classes sobre deontologia policíaca i drets humans.

I Rosa Bosch, de quaranta-nou anys, diplomada en activitats i empreses turístiques i postgraduada en polítiques de seguretat, forma part del cos de Mossos des de l’any 1995. Entre el 2008 i el 2012 va ser cap de l’ABP de Sant Feliu de Llobregat, i l’any 2012 va passar a dirigir l’àrea de cooperació internacional del cos, fins que el 2019 va ser promocionada a sots-cap de la Comissaria General de Relacions Institucionals, Prevenció i Mediació. Ha estat convidada per la Secretaria d’Estat dels Estats Units al programa formatiu International Leadership Visitors Programme, orientat a la preparació de nous lideratges en l’àmbit de les relacions internacionals.

Trapero ha estat major dels Mossos en dues etapes. La primera, entre el 2013 i el 2017, fins que fou destituït del càrrec per la imposició de l’article 155 pel govern espanyol. El mes de novembre del 2020 fou restituït pel conseller Miquel Sàmper, tan bon punt fou absolt per l’Audiència espanyola en el judici contra ell i part de l’ex-cúpula d’Interior per rebel·lió, arran del paper dels Mossos durant l’octubre del 2017.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor