Trapero critica que gran part de la informació policial internacional no arriba als Mossos

  • Nega que els Tedax de la Guàrdia Civil s'oferissin a Alcanar

VilaWeb
Redacció
28.08.2017 - 10:48

Nega que els Tedax de la Guàrdia Civil s’oferissin a Alcanar

BARCELONA, 28 (EUROPA PRESS)

El major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha lamentat aquest dilluns que gran part de la informació policial internacional que arriba a la Policia Nacional com a cos encarregat de les relacions internacionals “no flueix” cap a la Policia catalana i això provoca disfuncions greus.

En una entrevista de Catalunya Ràdio recollida per Europa Press, Trapero ha afirmat que “gran part de la informació que afecta Catalunya no passa de Madrid cap a aquí i no flueix. Això és així, no m’ho pot discutir ningú”.

“La informació que ve de qualsevol país, especialment de l’entorn europeu, entra per una finestreta a Madrid controlada pel Cos Nacional de Policia i ells fan el repartiment d’aquesta informació i en aquest repartiment el Cos de Mossos no acostuma a sortir ben parat”, ha dit.

Ha considerat que no creu que s’hagués pogut evitar l’atemptat encara que els Mossos haguessin comptat amb informació com que s’havia investigat l’imam Abdelbaki Es Satty el 2005, presumpte cervell dels atemptats, si bé “això que no funciona bé, provoca disfuncions greus. És així”.

Ha ressaltat que des de fa deu anys, quan es va culminar el desplegament dels Mossos, aquest cos és “la Policia de referència i que té el caràcter central a Catalunya” i que en el tema internacional no hi ha coherència amb aquesta realitat.

Sobre el paper de la Policia Nacional com a únic cos amb la competència internacional, ha argumentat: “Té sentit que un cos que ja no té aquest caràcter central, que no és el que rep les denúncies ni els inputs de la ciutadania, encara sigui el que es guarda aquesta informació? No té cap sentit”.

CASA D’ALCANAR

Ha negat que els Tedax de la Guàrdia Civil s’oferissin als Mossos per investigar la casa de l’explosió d’Alcanar (Tarragona) on els terroristes preparaven explosius.

“La Guàrdia Civil en cap cas va fer cap oferiment perquè no hagués tingut cap sentit. Mossos té el seu propi Tedax i estava activat des del primer moment”, ha indicat Trapero.

Sobre el contacte entre un policia belga i Mossos, ha negat que hi hagués cap alerta perquè va ser una comunicació informal que es limitava a demanar informació sobre una persona.

Ha explicat que els Mossos no tenen cap element per creure que l’autor de l’atropellament de la Rambla Younes Abouyaaqoub rebés cap ajuda durant la seva fugida fins que va ser abatut a Subirats (Barcelona).

Ha indicat que els únics contactes d’Abouyaaqoub en aquests quatre dies amb persones no van ser per ajudar-lo, com quan va intentar robar el cotxe a una dona, i que el terrorista va estar caminant de nit aquests dies i que es va colar en una casa.

COM UNA SECTA

Trapero ha apuntat que la cèl·lula gihadista dels atemptats va funcionar com una “secta” i que la seva manera de radicalitzar-se és molt més difícil de detectar, per la qual cosa reorientaran la seva manera d’investigar pensant més en aquesta perspectiva.

Per això, els Mossos tindran en compte aquests nous processos de radicalització “que no són tan evidents i que no deixen rastre”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor