15.01.2023 - 12:47
|
Actualització: 15.01.2023 - 21:58
El Consell de Transparència espanyol ha instat el Ministeri de Defensa a fer públic l’informe redactat pel cap de l’estat major de Defensa (JEMAD) l’any 2006, el general Félix Sanz Roldán, en què recomanava la destitució d’un tinent general que havia advertit d’una possible intervenció de l’exèrcit a Catalunya si l’estatut superava la constitució espanyola.
Els fets es remunten a la celebració de la Pasqua Militar el 2006, quan el tinent general José Mena, cap de la força terrestre de l’exèrcit espanyol d’aleshores, va pronunciar un discurs a la Capitania General de Sevilla en què deia que si “els límits infranquejables” que marcava la constitució eren excedits per alguna autonomia, “seria d’aplicació l’article vuitè de la constitució”, que regula l’actuació de les forces armades.
Arran d’aquestes paraules, el JEMAD d’aleshores, Félix Sanz Roldán, després director del CNI, va fer un informe en què proposava al ministre de Defensa, José Bono, la destitució del tinent general Mena. Bono va citar l’oficial l’endemà al seu despatx per comunicar-li la destitució i vuit dies d’arrest domiciliari.
Defensa al·lega que no té l’informe
Nou anys després, el Consell de Transparència –en una resolució a què ha tingut accés Europa Press– ha demanat al Ministeri de Defensa espanyol a fer públic l’informe redactat per Sanz Roldán, arran que l’estat major de Defensa ha al·legat que el document no consta als fitxers. La petició del Consell de Transparència és fruit d’una sol·licitud d’un ciutadà per a obtenir aquesta informació.
L’estat major va respondre a Transparència que no disposava de l’informe als seus arxius de gestió, atès que tan sols s’hi conserva la documentació en tràmit o sotmesa a contínua utilització i consulta administrativa per les oficines. I va al·legar que tampoc no constava al seu arxiu central, on van fer una cerca sense èxits.
Els detalls, a l’arxiu de Bono
La prova que aquest document va ser rebut al ministeri és que el ministre d’aleshores, José Bono, l’inclou al seu arxiu personal, tal com va revelar Voz Pópuli, que diu que Sanz Roldán va fer una investigació més exhaustiva per saber si l’exèrcit donava suport a les tesis del general Mena.