Transparència fa pública la primera transcripció de textos dels Furs de València

  • La Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, a través de la direcció general de Responsabilitat Social i Foment de l'Autogovern, ha publicat este dimecres en el lloc web de la Conselleria, la primera transcripció de textos que es realitza dels Furs de València.

VilaWeb
Redacció
29.06.2016 - 15:06

VALÈNCIA, 29 (EUROPA PRESS)

La Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, a través de la direcció general de Responsabilitat Social i Foment de l’Autogovern, ha publicat este dimecres en el lloc web de la Conselleria, la primera transcripció de textos que es realitza dels Furs de València.

En un comunicat, la Generalitat ha explicat que estos primers textos s’han publicat en les seues redaccions originals, tant en llatí com en valencià antic, i en les següents fases d’este projecte se n’aniran incorporant al web les traduccions del conjunt de lleis que van regir en el Regne de València entre 1238 i 1645.

Així, Transparència ha destacat que es posa a disposició del públic en general i d’estudiosos en la matèria en particular, la transcripció del conjunt de lleis que van regir en el Regne de València entre 1238 i 1645, fins a la seua abolició el 29 de juny de 1707 pel Decret de Nova Planta.

Esta iniciativa sorgix d’un conveni de col·laboració entre la Generalitat i la UJI subscrit el 2011 per transcriure, traduir i ordenar cronològicament els Furs de València i fer estudis sobre les institucions forals, iniciativa dirigida pel professor Vicent García Edo, titular d’Història del Dret de la universitat castellonenc.

Sobre esta qüestió, el director general de Responsabilitat Social i Foment de l’Autogovern, Josep Ochoa, ha destacat que este projecte pretén acostar a la ciutadania valenciana les tradicions més arrelades, els Furs de València per a ser consultats en línia, que “formen part de les nostres manifestacions més clares de l’autogovern”.

Alhora, ha indicat que l’objectiu és acostar als valencians no només el text dels Furs de València, sinó també estudis sobre les institucions forals bàsiques, com el territori històric, els privilegis reals i les institucions forals en matèria de dret civil.

Per la seua banda, el titular d’Història del Dret de la UJI, Vicent García, ha explicat que el gruixut del treball ja s’ha fet amb la transcripció dels textos, la seua ordenació cronològica i numeració per a la consulta a través de l’arxiu virtual, per la qual cosa ara estan preparant i perfilant les traduccions dels mateixos, a més dels índexs de les institucions forals per a una millor localització i consulta.

ELS FURS DE VALÈNCIA

Els Furs de València van constituir en la seua època la primera manifestació al península Ibèrica i la segona a Europa d’un text legislatiu extens basat en els principis del ‘ius commune’, nou corrent de pensament jurídic.

La Comunitat Valenciana adquirix competències en matèria de Dret Civil a través de la Llei Orgànica 1/2006 de 10 d’abril. Amb la difusió dels Furs de València, el Consell pretén fomentar el seu millor coneixement i procurar la seua difusió, tant des d’una perspectiva jurídica com històrica, institucional, simbòlica i popular.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor