La trampa flagrant d’Ayuso amb les xifres de Madrid, desmuntada per un professor d’epidemiologia de Harvard

  • El 95% de les UCI de la comunitat espanyola de Madrid són ocupades per malalts de covid-19, i no pas el 36%, com diuen les xifres oficials

VilaWeb

Redacció

24.09.2020 - 12:43
Actualització: 25.09.2020 - 22:05

L’epidemiòleg madrileny i professor de Harvard Miguel Hernán ha desmentit les dades oficials que presenta el govern de la comunitat espanyola de Madrid sobre la seva situació epidemiològica. En un seguit de piulets que posen en evidència la trampa numèrica de l’executiu d’Isabel Díaz Ayuso, explica que abans-d’ahir, segons les dades oficials, el 36% dels llits de les unitats de cures intensives de la comunitat madrilenya eren ocupats per malalts de covid-19, però en realitat la xifra és un 95%, un 112% en hospitals públics.

D’on ve, aquesta diferència? ‘Les xifres oficials compten com a UCI qualsevol llit en què es pugui instal·lar un respirador: sales d’operacions, sales de reanimació post-quirúrgica, unitats coronàries, unitats de cures intensives pediàtriques…’, explica Hernán, però ‘no compten que, en períodes no pandèmics, entre un 70% i un 75% de les UCI de debò solen ser ocupades’. Així doncs, assegura l’epidemiòleg, el nombre d’ingressats en cures intensives a Madrid és superior al nombre de llits per a cures intensives en cada hospital. Per exemple, diu Hernán, La Paz disposa de trenta llits d’UCI i 31 ingressats en cures intensives per a covid-19. I l’hospital 12 d’octubre disposa de 24 llits i 34 ingressats.

És a dir, ‘si ets avui a Madrid intenta no infectar-te de coronavirus, però intenta també no tenir un infart, un accident de trànsit o necessitar cirurgia’, perquè ‘les UCI són saturades’. De tot plegat, el professor de Harvard n’extreu tres conclusions. La primera és contundent: ‘Les xifres oficials d’ocupació de les UCI a Madrid no són fiables. Periodistes, deixeu de fer-les servir, si us plau’, sentencia. I la segona és igual de demolidora: ‘Som de nou davant d’una emergència sanitària seriosa. Les UCI eren la nostra última línia de defensa. Sense capacitat diagnòstica adequada ni rastrejadors ni supervisió d’aïllament i quarantena, només restava confiar a no saturar els hospitals.’ I, tal com explica Hernán, ja s’han saturat.

Com es pot capgirar, aquesta situació? Hernán ho exposa en la tercera conclusió: ‘Cal un nou confinament. Madrid té avui tants hospitalitzats per covid-19 com al principi de l’estat d’alarma, però la corba és més plana, de manera que seria un confinament més curt.’ Aquest confinament no hauria de ser tan estricte com al mes de març. Segons Hernán, caldria fer teletreball, tancar instituts, universitats, bars, gimnasos i més espais públics, dur màscara en interiors i exteriors a menys dos metres de distància, però es podria anar als parcs, passejar sense agombolar-se i fer esport a l’aire lliure.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor