17.12.2019 - 14:57
El Departament d’Empresa i Coneixement ha començat la tramitació de la Llei de la transició energètica de Catalunya i de transformació de l’Institut Català de l’Energia (ICAEN) en l’Agència Catalana d’Energia mitjançant l’obertura del procés de consulta pública prèvia. La conselleria ha publicat tota la documentació al web i l’ha remès a les prop de cent quaranta entitats i agents socials que formen part de la Taula del Pacte Nacional per a la Transició Energètica, als partits polítics i als membres del Consell Assessor de l’ICAEN. Els ciutadans i les entitats que vulguin poden fer les seves aportacions per començar a treballar en la redacció de l’avantprojecte de llei.
Aquesta norma ha d’establir els principis legislatius de la política energètica catalana a llarg termini, amb la voluntat de tenir un model 100% renovable el 2050.
La consulta pública pretén generar un procés participatiu i obert, ‘que permeti copsar i reflectir l’opinió de la ciutadania’ en la lluita contra el canvi climàtic, i que culmini amb l’aportació tant d’idees i propostes generals com d’accions i mesures concretes. El departament ha informat que l’esborrany proposat és ‘només un punt de partida que ha de contribuir a centrar el deba’ i es buscarà la forma d’articular les propostes, després d’estudiar la seva viabilitat, en el text definitiu.
L’esborrany identifica sis eixos estratègics d’actuació: garantir l’abastament energètic i la seva qualitat i fiabilitat, garantir el dret fonamental d’accés a l’energia i la defensa dels drets dels consumidors, assolir el màxim nivell d’estalvi i eficiència energètica, democratitzar l’energia, maximitzar l’ús de fonts d’energia renovables i fomentar la recerca i la innovació energètiques.
Aquests eixos es despleguen mitjançant una vintena d’estratègies, que van des de l’apoderament del ciutadà fins a l’electrificació de la demanda, passant per la digitalització de les xarxes, la promoció de l’economia circular o la lluita contra la pobresa energètica. L’objectiu és assolir la descarbonització de l’economia i la societat el 2050.
Per tal de gestionar totes les actuacions, la norma preveu la transformació de l’ICAEN en l’Agència Catalana d’Energia. Aquesta tindrà competències plenes en els àmbits clau associats a la transició energètica, com la mobilitat elèctrica, l’autoconsum o les energies renovables. També assumirà les tasques d’acompanyament dels diferents sectors d’activitat en el camí cap a la descarbonització.