Perpinyà s’omple d’estelades com a resposta a l’ajuntament per haver-ne prohibit al Castellet

  • Les autoritats municipals han denegat enguany la demanda del Col·lectiu 7 de Novembre d’accedir al recinte fortificat

VilaWeb
Redacció
06.11.2021 - 17:00
Actualització: 06.11.2021 - 19:43

La Diada de Catalunya Nord ha tornat enguany al carrer després de la commemoració telemàtica de l’any passat per les restriccions per la covid. Les autoritats municipals de Perpinyà van denegar la demanda del Col·lectiu 7 de Novembre d’accedir al Castellet per desplegar una pancarta, perquè l’any 2019 s’hi va desplegar una estelada. Arran de la prohibició, el col·lectiu ha fet una crida a omplir la manifestació d’estelades. Quan han passat davant de la casa de la vila, uns castellers hi han enganxat estelades adhesives.

Guillem Dalmau, membre del Col·lectiu 7 de Novembre, ha carregat contra l’ajuntament en declaracions a Catalunya Ràdio: “Denunciem amb gran fermesa el feixisme institucional que desenvolupa l’actual municipalitat de Perpinyà, que és a les mans de l’extrema dreta. Va fer caure el projecte del col·legi-liceu de la Bressola, treuen els cartells a l’entrada de Perpinyà escrits en català i ens han posat molts bastons a les rodes per a organitzar aquesta Diada.”

A la manifestació també hi han participat nombrosos dirigents polítics del sud del Principat, com la consellera de Cultura de Catalunya, Natàlia Garriga, i diputats com Alba Vergés, Meritxell Serret, Lluís Puig, Pau Morales, Montse Bassa i Marta Rosique, Dani Cornellà i Xavi Pellicer. També hi ha participat la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, el vice-president d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, i la portaveu nacional de Jovent Republicà, Kènia Domènech, entre més.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: Ferran Ruz (cedida)
Fotografia: Ferran Ruz (cedida)
Fotografia: Ferran Ruz (cedida)
Fotografia: Ferran Ruz (cedida)
Fotografia: Ferran Ruz (cedida)
Fotografia: Ferran Ruz (cedida)
Fotografia: Ferran Ruz (cedida)
Fotografia: Cedida
Fotografia: Cedida
Fotografia: Cedida
Fotografia: Cedida
Fotografia: ACN
Fotografia: ACN
Fotografia: ACN
Fotografia: ACN
Fotografia: ACN
Fotografia: ACN

La negativa de l’ajuntament de permetre l’accés al Castellet s’afegeix a la llista d’entrebancs que el govern local fa al catalanisme, com el boicot de l’ajuntament a l’obertura del primer institut en català de Perpinyà, que ha obligat la Bressola a portar el municipi als tribunals.

Unes altres accions de les autoritats franceses també fan de trava a la mobilitat al país. L’estat francès va decidir a final d’octubre d’ampliar fins al 30 d’abril de 2022 el tancament dels colls de Banyuls i de Manrella, que fa un any i mig que són blocats. Tot això pot ser canalitzat avui en una participació important de commemoració dels 362 anys de resistència al Tractat dels Pirineus, que el 7 de novembre de 1659 va partir el país en dos.

Concerts

Després de la manifestació, que acaba al Castellet, hi haurà una marxa de torxes a partir de les 19.00. Posteriorment, començarà la part més lúdica de la diada amb diversos concerts a la Casa Musical. Hi actuaran Tata, Trau i el Belda i el conjunt Badabadoc. L’entrada val cinc euros.

Quaranta anys de l’associació Arrels

Demà, també se celebra el quarantè aniversari de l’associació Arrels, que va ser creada en un dia tan assenyalat com aquest. L’acte és la presentació al Palau dels Reis de Mallorca de Perpinyà, a les 11.00, del llibre col·lectiu 40 anys d’Arrels, 40 anys d’un País, que no és centrat en Arrels, sinó en Catalunya Nord i els esdeveniments significatius d’aquests anys.

El 13 de novembre es farà un acte festiu i popular a l’antiga fàbrica Pyrénéon de Perpinyà, amb jocs, animacions infantils, castanyada i un concert del cantant Eduard Gener i l’actuació dels Dj Sebastià Girard i Phil Argeles. L’entrada és de cinc euros i de franc per als socis d’Arrels.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor