30.08.2016 - 15:06
El dispositiu CPAP disminueix els roncs i la somnolència durant el dia
LLEIDA, 30 (EUROPA PRESS)
Un estudi clínic internacional ha conclòs que el tractament de l’apnea de la son amb dispositius CPAP (les sigles en anglès de pressió positiva contínua en la via aèria, les conegudes màscares) no disminueix la probabilitat de morir per causes cardiovasculars o de patir un infart de miocardi o un ictus.
La investigació sosté que el tractament amb CPAP sí millora tant la qualitat de vida com l’estat d’ànim i que disminueix els roncs i la somnolència durant el dia, segons un comunicat de l’IRBLleida.
Els dispositius Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) són habituals per tractar l’apnea de la son i funcionen insuflant aire a pressió en la via aèria a través d’una màscara.
Segons els investigadors de l’estudi publicat a ‘The New England Journal of Medicine’, en pacients amb síndrome d’apnea del somni moderada o greu i amb malalties coronàries o cerebrovasculars el tractament amb dispositius CPAP no contribueix a evitar problemes cardiovasculars greus, com són les morts, l’infart de miocardi, l’ictus o l’hospitalització per angina inestable, la insuficiència cardíaca o l’atac isquèmic transitori.
L’ús de dispositius CPAP, en canvi, sí millora la qualitat de vida i l’estat d’ànim, i disminueix els roncs i la somnolència durant el dia.
PROVES A 2.717 ADULTS
Aquesta investigació, liderada per R.Doug McEvoy, de la Universitat d’Adelaide (Austràlia), ha analitzat a 2.717 adults de diferents països, de 45 a 75 anys, amb apnea del somni moderada o greu i malaltia coronària o cerebrovascular.
L’estudi internacional està liderat a Espanya per Olga Mediano (Hospital Universitari de Guadalajara) i Ferran Barbé (Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr.Pifarré IRBLleida); tots dos, del Centre d’Investigació Biomèdica a Xarxa de Malalties Respiratòries (Ciberes).