16.03.2020 - 09:58
|
Actualització: 16.03.2020 - 19:35
Avui comença a Catalunya un assaig clínic per a tractar el coronavirus 2019. És el primer assaig que es fa i servirà tant per a pacients amb el SARS-CoV-2 com per als que han estat en contacte amb infectats. El projecte el dirigeix el Departament de Salut i l’investigador Oriol Mitjà, de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol. Fins ara els estudis s’han centrat en tractaments pels casos greus i en un possible vaccí, però no s’ha estudiat el mètode profilaxi pre-exposició (PrEP). L’assaig pretén que els afectats no puguin transmetre el virus, però també que els seus contactes no arribin a desenvolupar la malaltia.
L’estudi consisteix a subministrar un antiretroviral als contagiats per fer baixar la càrrega vírica de manera que es redueixi el període de possible contagi, que ara mateix és de catorze dies. A més, als possibles contactes dels infectats els donaran hidroxicloroquina, un medicament antimalàric, per protegir-los de la infecció. Si tot va com és previst, les primeres dades dels resultats se sabran d’ací a tres setmanes.
Vull fer el confinament però m’obliguen a anar treballar. Què puc fer?
L’estudi clínic es farà amb casos positius de l’àrea d’influència de l’Hospital Trias i Pujol (Can Ruti) al nord de l’àrea metropolitana de Barcelona i a la conca d’Òdena (a l’Anoia), on es concentra el principal focus de contagi del Principat. Hi participaran 195 pacients a qui s’ha detectat el virus i uns 15 contactes de cada un. Amb aquestes xifres, calculen que el tractament profilàctic se subministrarà a prop de 3.000 persones.
L’assaig té finançament privat, de laboratoris que hi han aportat medecines i de la Fundació Lluita Contra la Sida; i públic, del Departament de Salut. La Fundació Bill & Melissa Gates s’ha interessat per l’assaig, però de moment no hi ha aportat diners.
L’assaig clínic s’ha presentat en una conferència de premsa en què, a més de Mitjà, hi han participat la consellera de Salut, Alba Vergés; el director general de Recerca i Innovació en Salut, Robert Fabregat; i el director de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (AQuAS) del departament, César Velasco. Podeu veure a continuació el vídeo de la conferència de premsa i el seguiment en directe que n’ha fet VilaWeb: