El TPI ordena la detenció de Netanyahu i l’ex-ministre de Defensa israelià per crims de guerra

  • També s'ha ordenat la detenció del cap de l'ala militar d'Hamàs, Mohàmmad Diab al-Masri, que Israel assegura haver-lo mort en un atac el juliol

VilaWeb
Pol Baraza Curtichs
21.11.2024 - 13:17
Actualització: 21.11.2024 - 14:43

El Tribunal Penal Internacional (TPI) ha dictat ordres de detenció contra el primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, i el seu ex-ministre de Defensa, Yoav Gallant, pels presumptes crims de guerra i contra la humanitat perpetrats en la guerra Gaza.

El tribunal també ha ordenat de detenir el cap de l’ala militar d’Hamàs, Mohàmmad Diab al-Masri, conegut per Abú Deif, que Israel assegura haver-lo mort en un atac el juliol. Altres dirigents islamistes assenyalats prèviament, com ara Yahya Sinwar i Ismaïl Haniye, han perdut la vida aquests darrers mesos en atacs israelians.

El fiscal del TPI, Karim Khan, va sol·licitar al maig l’emissió de l’ordre de detenció contra Netanyahu i Gallant. En una entrevista a la CNN, Khan apuntà els càrrecs contra ambdós: “l’exterminació de població i la fam com a mètodes de guerra, incloent-hi el blocatge de subministraments humanitaris i l’atac deliberat a civils en conflicte”.

Els crims que s’investiguen i pels quals s’ha encausat Netanyahu i Gallant van del 8 d’octubre de 2023 al 20 de maig de 2024, segons que ha explicat el TPI en un comunicat.

L’ex-ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant, en una imatge d’arxiu (fotografia: EFE / EPA / Atef Safadi).

Les ordres de detenció són secretes, a fi de protegir els testimonis i salvaguardar el desenvolupament de les investigacions. El TPI ha posat Netanyahu en la mateixa situació que el president rus, Vladímir Putin, sobre el qual pesa una ordre de detenció per deportació il·legal de nens d’àrees ocupades d’Ucraïna cap a Rússia.

Ni Israel ni els Estats Units no reconeixen l’autoritat del TPI perquè no en són membres. Ara, el tribunal considera que sí que té jurisdicció sobre Gaza i Cisjordània, perquè les autoritats palestines van acceptar formalment el compliment dels principis fundacionals del tribunal l’any 2015.

De què serveixen les ordres de detenció del TPI?

Les ordes de detenció del TPI són unes eines legals clau per perseguir individus acusats d’haver comès crims de guerra i més delictes. Les ordres de detenció serveixen perquè els sospitosos com Netanyahu i Putin siguin detinguts i presentats davant del TPI per ser jutjats.

L’efectivitat depèn, bàsicament, de la cooperació dels 124 estats que formen part de l’Estatut de Roma, que estan obligats a executar les ordres si el sospitós és dins el territori. A més, el TPI no té cap mena de força policíaca. Les ordres de detenció limiten significament el moviment dels sospitosos. I, a banda, poden actuar com a element dissuasiu per a futurs sospitosos.

Les ordres de detenció són una acció clara de visibilitat i reconeixement a les víctimes i s’envia un missatge clar: que el sofriment no serà ignorat i se cercarà justícia per als crims que han comès contra ells.

Yoav Gallant, destituït a començament de novembre

Netanyahu va destituir Yoav Gallant com a ministre de Defensa a començament de novembre, per discrepàncies greus amb la guerra de Gaza. “El meu màxim deure com a primer ministre d’Israel és salvaguardar la seguretat d’Israel i portar-nos a una victòria decisiva”, va explicar Netanyahu, que va reconèixer que havien sorgit “escletxes significatives” entre tots dos que van derivar en discrepàncies a l’hora d’actuar.

“En temps de guerra, més que mai, és essencial una confiança total entre el primer ministre i el ministre de Defensa. Malauradament, encara que inicialment teníem aquesta confiança i vam aconseguir molt els primers mesos de campanya, durant els últims mesos aquesta confiança entre el ministre de Defensa i jo s’ha erosionat”, va afegir Netanyahu.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor