27.09.2016 - 22:00
|
Actualització: 27.09.2016 - 22:53
Després de mesos d’especulacions i espera, avui a les quatre de la tarda el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, explicarà quines mesures vol emprendre per donar estabilitat a la legislatura. Després d’haver estat qüestionat el mes de juny proppassat, quan la CUP no va acceptar de discutir el pressupost, avui Puigdemont n’obtindrà la confiança i, per tant, tindrà la majoria necessària per a evitar eleccions. Però l’atenció de la sessió se centrarà en la proposta de referèndum que farà i quin encaix tindrà en l’actual full de ruta.
La principal incògnita és si Puigdemont exposarà un calendari detallat de la proposta de full de ruta actualitzat, tal com li ha demanat ERC, i si establirà clàusules i condicions concretes d’un referèndum. La necessitat de confirmar la majoria independentista en una altra consulta és acceptada per molts sectors de Junts pel Sí. Ho va confirmar ahir el conseller de Justícia, Carles Mundó, que va dir que el referèndum –tant si és autoritzat com si no– era la millor opció per a avaluar el suport a la independència. Tanmateix, la incògnita és saber quina mena de referèndum defensarà Puigdemont: vinculant, unilateral, inclusiu…
Per ERC, Sergi Sabrià diu que el RUI és el millor instrument, però que ha de complir quatre requisits: unes mínimes garanties tècniques, que forci els partidaris del no a participar, que es faci després de l’aprovació de les lleis de la desconnexió –especialment, la de transitorietat jurídica– i que obtingui el consens de les formacions sobiranistes.
La CUP, que aquests darrers mesos havia fet bandera del RUI, en les últimes aparicions no ha insistit en la via de la unilateralitat i escoltarà avui què diu Puigdemont. Tanmateix, no vol que es lligui la qüestió de confiança amb l’aprovació dels comptes per al 2017. ‘Són coses que van separades. No té sentit que es vinculin dimecres i dijous’, diuen fonts de la CUP. Tanmateix, és molt probable que Puigdemont estableixi aquest vincle. ‘Quina confiança i quina estabilitat hi pot haver en un govern si no pot aprovar el pressupost?, es demanava dilluns una font d’ERC.
Si PSC, PP i Ciutadans ja van anunciar que votarien no a Puigdemont, Catalunya Sí que es Pot (CSQP) encara no ho té decidit. Aquesta última setmana ha fet moltes reunions per a resoldre una crisi interna –a causa de la demanda de més representativitat i visualització de Podem– i discutir què votarien demà. Segons que va explicar la diputada Marta Ribas (ICV) a VilaWeb, la decisió la prendran quan hagin escoltat el discurs de Puigdemont. La seva resposta dependrà de la proposta de full de ruta. CSQP ha dit unes quantes vegades que no estaria d’acord amb un referèndum unilateral. Ara, Ribas va valorar positivament el ‘tomb de Puigdemont’ cap a un referèndum amb garanties internacionals.