Tots els interrogants que s’obren amb la sortida de Junts del govern

  • ERC haurà d'entomar la pressió de governar tot sol amb 33 diputats i un PSC poc interessat a donar-li estabilitat

VilaWeb

Text

Josep Rexach Fumanya

07.10.2022 - 19:32
Actualització: 07.10.2022 - 19:43

La sortida de govern de Junts ha obert una nova pantalla de final incert que es resoldrà els dies vinents. El partit dirigit per Jordi Turull deixa sola ERC al capdavant del nou executiu, que d’ençà de fa dies diu que està preparada per a aquesta nova situació. Amb la informació actual, resolem alguns dels principals dubtes que presenta aquest terratrèmol polític.

Quins seran els primers passos?

D’ençà que Junts va convocar els militants a la consulta, ERC diu que estan preparats per governar tots sols. Molt probablement el president, Pere Aragonès, ja ha decidit els noms que hauran d’ocupar les conselleries que deixa Junts, i que són: Polítiques Digitals i Territori, Economia i Hisenda (Jaume Giró), Acció Exterior i Govern Obert (Victòria Alsina), Recerca i Universitat (Gemma Geis), Salut (Josep Maria Argimon), Drets Socials (Violant Cervera) i Justícia (Lourdes Ciuró). Per una altra banda, també haurà de nomenar un vice-president, que fins ara ocupava Jordi Puigneró com a conseller de Polítiques Digitals i que ha estat destituït aquesta setmana. Les seves funcions les havia assumides Geis.

Aliances per a continuar governant

El principal maldecap del govern, a priori, serà aconseguir una estabilitat parlamentària amb 33 diputats. És molt probable que Aragonès pugui treballar una aliança amb els comuns, però els 41 diputats que resultarien d’aquesta suma quedarien molt lluny dels 68 necessaris per a governar. Quant als altres grups independentistes, Junts i la CUP, ERC no en tindrà assegurat el suport i l’haurà de negociar en moltes votacions.

La clau de l’estabilitat la tindrà el PSC i els seus 33 escons. Han convocat dilluns que ve una reunió extraordinària de la comissió executiva per a abordar la sortida de Junts del govern. Illa diu que estaria disposat a negociar el pressupost passés el que passés, però que veu un govern molt feble per a encarar els desafiaments que té Catalunya.

Eleccions anticipades?

Les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya no s’haurien de fer fins al 2025, però aquesta nova situació les podria fer avançar. Un dels diputats que havia defensat de sortir del govern, Joan Canadell, ja ho ha demanat en dos piulets d’ençà que s’han anunciat els resultats de la consulta. Junts haurà de calibrar si li interessen unes eleccions avançades, però abans haurà de pair les tensions que hi ha hagut dins el partit i que tenen conseqüències incertes.

Sobre el paper, el més interessat a anar a eleccions és el PSC. Cal tenir en compte que el darrer baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió, del mes de juliol, li donava una victòria clara a les eleccions del parlament. Passaria dels 33 diputats a una forquilla de 26-42 diputats, molt per davant dels 31-37 d’ERC. Els socialistes ja tenen la mirada posada en les eleccions municipals. ERC posa tota la carn a la graella a disputar-li l’àrea metropolitana i el PSC podria ser el principal interessat a forçar-lo a anar a eleccions.

Com afectarà Junts?

Molts dirigents de Junts havien maldat els dies previs a la consulta per descartar cap possibilitat de crisi fos quin fos el resultat. No pensava igual Jaume Alonso-Cuevillas, que va ser el primer dirigent a trencar el discurs oficial i a deixar clar que el risc d’escissió era una realitat. “El debat és si volem ser un moviment, ens volem assemblar a l’SNP, o volem ser un partit polític i ser un PDECat 2.0”, va dir. El sector de Laura Borràs i Carles Puigdemont s’ha imposat al sector continuista, però el partit no pot obviar el 42% restant dels vots. La feina de recosir recaurà en el secretari general, Jordi Turull, que abans de la consulta no va posicionar-se per tal de reforçar el paper de frontissa.

Mentre tot això no passi, Junts voldrà marcar perfil al parlament com a principal grup de l’oposició. La batalla amb ERC i el PSC serà l’avantsala de les eleccions municipals del 2023, on tots els partits tenen la mirada posada. Aquests comicis seran una prova per a Junts després d’haver sortit del govern i per a confirmar si han aconseguit calmar les aigües internes després de la consulta.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor