15.11.2018 - 19:00
|
Actualització: 15.11.2018 - 19:49
Amb l’arribada del primer fred, en alguns indrets del país ja pot començar la collita de l’oliva. I, amb el primer raig d’oli que surt del molí, arriben les festes de l’oli nou. N’és un exemple la Festa de l’Oli Nou que la DOP Siurana fa aquest cap de setmana a Reus. Hi participen una quinzena de productors d’oli dels municipis del Camp de Tarragona, el Priorat i la Ribera d’Ebre que formen la denominació d’origen protegit Siurana.
La fira, que dura dos dies, ofereix un bon reguitzell d’activitats entorn de l’oli, tant per a degustar-lo com per a saber més coses de les seves propietats o la producció. Hi ha, per exemple, tallers, tasts guiats, demostracions de cuina, actes per a la mainada… i fins i tot un concurs en què cadascú es pot endur el seu pes en oli! Alguns dels tallers més destacats són un per a aprendre a diferenciar menes d’oli diverses, una demostració de cuina a càrrec del xef Pep Nogué i un col·loqui en què s’explicaran les possibilitats de l’oli en el món de la cocteleria.
L’oli nou es diferencia de la resta perquè és acabat d’esprémer i té un seguit de propietats que el fan únic. És el resultat de les primeres olives de la collita, sovint encara amb un punt de verdor. Per això sol tenir un gust més astringent que l’habitual, un color verd intens, i, com que és oli sense filtrar, un aspecte tèrbol. I també per aquest motiu té una durada efímera i s’ha de consumir de pressa. El gust d’aquest oli varia segons l’indret, el clima i les condicions meteorològiques de l’anyada.
Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu a Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes