Tot Raimon, a un sol clic

  • Entra en funcionament la web de la Fundació Raimon i Annalisa · S'hi poden consultar la biografia, l'obra i les fites principals del cantant

VilaWeb
Portada del primer disc de Raimon. (Totes les fotografies provenen del web de la fundació Raimon i Annalisa)
Esperança Camps Barber
29.09.2021 - 21:50
Actualització: 30.09.2021 - 11:53

Ara fa poc més d’un any, Raimon i Annalisa van donar el seu llegat a Xàtiva perquè se’n fera una fundació. Aquest gest es feia després del començament d’un procés de reconciliació amb el cantant tant de les institucions municipals com de les de la Generalitat, que durant els anys del govern de la dreta l’havien menystingut.

Tots els papers, els llibres, les obres d’art, les notes, la correspondència i les partitures ara formen part de la Fundació Raimon i Annalisa, que ha de tenir la seu al monestir de Santa Clara de Xàtiva. Tot això, que ben endreçat servirà per a llegir i entendre la història política, social i sentimental del país, es posarà a l’abast dels estudiosos.

No debades, un dels objectius de la fundació és el d’afavorir el coneixement i la investigació en l’àmbit cultural mitjançant l’edició de publicacions, l’organització d’esdeveniments culturals i la promoció de representacions artístiques, entre més fites.

Signatura, al Palau de la Generalitat, de la cessió del llegat de Raimon a Xàtiva.

El web

Abans que l’obra física no estiga acabada, la primera passa de la fundació ha estat posar en ordre uns primers documents que formen part de la vida particular i artística de Raimon i posar-ho a l’abast de tothom al portal web que s’acaba d’obrir.

Un retrat del cantant fet per Andreu Alfaro per al programa de mà del seu debut a Madrid l’any 1965 obri l’espai virtual. En català, castellà i anglès, “Raimon. Vida, temps i obra“, enceta l’àlbum d’estampes, de biografia, de fets que li han marcat la trajectòria.

Tots els discs, ordenats cronològicament, amb totes les portades, les dades de la casa editora, la data de publicació i el format. El primer, del 1963, amb “Al vent”, “La pedra”, “Som” i “A cops”. El darrer, L’últim recital, un estoig amb dos CD i un DVD, de l’últim concert al Palau de la Música Catalana de Barcelona.

Una llista exhaustiva de les aparicions a la televisió, documentaris, participacions en films o videoclips, que permet de recordar algunes curiositats com la intervenció que va fer l’any 1964 al programa Gran Parada de Televisió Espanyola per a cantar “Al vent” i “Diguem no”. Una nota aclareix que d’ençà d’aquell any i fins el 1975, Raimon va ser vetat. Però sí que té aparicions freqüents a la televisió francesa. Encara que s’indica que la llista no és exhaustiva, sobta que l’única referència d’una aparició a Canal 9 siga del 1994: La nit de Raimon. L’any 2018, À Punt va retransmetre Raimon. Comiat al Palau.

1946. Raimon recita versos al Gran Teatre de Xàtiva.

S’hi pot trobar la biografia de Raimon, totes les distincions que li han atorgat al llarg de la seua carrera, d’aquell premi Revelació de la Crítica espanyola, de l’any 1963 o el del Festival de la Cançó del Mediterrani aquell mateix any, als de la Ciutat de Barcelona, el premi Nacional de Música, la Medalla d’Or al Mèrit de les Belles Arts, la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya, la Medalla d’Or de la Universitat de València,  el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana, l’any 2015, la Medalla d’Honor de Xàtiva i el nomenament de Fill Predilecte, també el 2015… I molts premis més.

Sota l’epígraf “Al vent del món”, hi ha una llista de tots els països de tres continents en què ha actuat.

Es pot consultar la llista de llibres publicats per Raimon i de tots els texts que li han dedicat. El primer, del 1964, signat per Joan Fuster publicat per l’editorial Alcides dins la col·lecció “Biografies populars”. Han escrit sobre Raimon Josep Pla, Joan Oliver, Eduardo Galeano, Josep Palomero, Andreu Alfaro o Terenci Moix, entre molts més que apareixen citats al recull.

El capítol més llaminer del web és el de l’àlbum fotogràfic. “Imatges d’una vida“, l’han titulat, i la primera fotografia que hi apareix és la de Josep Pelegero i Dolors Sanchis, els seus pares. A partir d’ací, i dividit en dècades, algunes de les instantànies més conegudes del personatge, i unes altres de més íntimes o personals.

Els pares de Raimon.

La fundació

La Fundació Raimon i Annalisa tindrà la seu al Centre Raimon d’Activitats Culturals (CRAC), al monestir de Santa Clara de Xàtiva. El monestir és un bé d’interès cultural que s’ha de rehabilitar íntegrament. El concurs públic és ara en la darrera fase i molt prompte es triarà l’estudi d’arquitectura que s’encarregarà de fer la rehabilitació.

La fundació Raimon i Annalisa té el suport de la Generalitat, la Diputació de València i l’Ajuntament de Xàtiva. La constitució de l’entitat es va fer fa uns mesos de manera molt solemne al Palau de la Generalitat.

1965. Concert al claustre de Pollença.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor